Λογαριασμοί ρεύματος: Κέρδος έως 100 ευρώ φέρνει η νέα επιδότηση

Οικονομία


Γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια ανακοίνωσε για τον Ιούλιο η κυβέρνηση

Το υψηλότερο μηνιαίο πακέτο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Ιούλιο, εντάσσοντας σε αυτό όλους ανεξαιρέτως τους οικιακούς καταναλωτές.

Πρόκειται για ποσό ύψους 722 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνόδευσε την εξειδίκευση των μέτρων με όχι και τόσο ευοίωνες προβλέψεις ως προς την έκβαση της ενεργειακής κρίσης: «Η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη», είπε χαρακτηριστικά.

Πλέον στο σύστημα των επιδοτήσεων δεν θα υπάγονται μόνο οι κύριες κατοικίες και οι καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Ενισχύσεις θα λαμβάνουν και οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα εξοχικά αλλά και οι ενοικιαστές που δεν έχουν το ρολόι στο όνομά τους. Οπως προαναφέρθηκε, στην επιδότηση μπαίνουν και οι καταναλώσεις ρεύματος άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα και ουσιαστικά τα μέτρα του Ιουλίου είναι ο προάγγελος του νέου πακέτου παρέμβασης (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής και επιδοτήσεις) που ψήφισε η κυβέρνηση και θα ισχύσει για ένα χρόνο από την 1η Αυγούστου.

Το ύψος της οριζόντιας επιδότησης για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Και με βάση τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν τα «ΝΕΑ» το όφελος ανάλογα με την κατανάλωση κυμαίνεται από τα 40 έως και τα 100 ευρώ.

Ετσι ένα κλειστό εξοχικό με μηνιαία κατανάλωση 200 κιλοβατωρών θα δει λογαριασμό τον Ιούλιο στα 23 από 63 ευρώ έναντι του Ιουνίου, δηλαδή το όφελος είναι στα 40 ευρώ.

Μία κατοικία με κατανάλωση 500 κιλοβατωρών τον Ιούλιο θα έχει λογαριασμό 57,73 ευρώ από 157,73 τον περασμένο μήνα. Δηλαδή θα «ψαλιδιστεί» επιβάρυνση 100 ευρώ.

Το όφελος για κατανάλωση νοικοκυριού 400 κιλοβατωρών θα είναι στα 80 ευρώ, αφού τον Ιούλιο θα πληρώσει 46,18 ευρώ από 126,18 ευρώ τον Ιούνιο.

Τέλος οι κατοικίες με κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες θα έχουν λογαριασμό τον Ιούλιο 34,64 από 94,64 ευρώ, ήτοι το όφελος θα είναι στα 60 ευρώ.

Η διαφορά στην τιμολόγηση σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν πως για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες ίσχυε…Πηγήin.gr