Λογαριασμοί ρεύματος: Τα οφέλη, αλλά και τα «ψιλά» γράμματα – Δείτε παραδείγματα

Οικονομία


Από 101,1 έως 168,5 ευρώ η μείωση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις – Οι φουσκωμένες χρεώσεις παγίων προκαλούν παρέμβαση του ΥΠΕΝ

Σημαντική είναι η εξοικονόμηση δαπανών που πετυχαίνουν οι οικιακοί καταναλωτές από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ωστόσο, πάροχοι επιδιώκοντας να αναλάβουν το ρίσκο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και της πρόβλεψης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα, έχουν προχωρήσει σε αυξημένες χρεώσεις των παγίων οι οποίες μάλιστα μπορεί να φτάσουν και τα 90 ευρώ το μήνα!

Η τιμολογιακή αυτή πρακτική εταιρειών ενέργειας δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πηγές της ηγεσίας σχολιάζοντας στον ΟΤ το «φούσκωμα» των συγκεκριμένων χρεώσεων προαναγγέλλουν άμεση νομοθετική παρέμβαση που δεν θα επιτρέπουν την αλλαγή των παγίων σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν τον Ιούλιο.

Η εξοικονόμηση δαπανών

Ο ΟΤ προχωρώντας σε έρευνα των τιμοκαταλόγων που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές και συνυπολογίζοντας τις επιδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώνει μείωση των τιμών της κιλοβατώρας κατά 60% με 70%.

Κι αυτό γιατί οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,484 έως 0,568 ευρώ/kWh και με την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh μειώνονται στα 0,147 ευρώ έως και τα 0,231 ευρώ/kWh

Έτσι για:

  • Καταναλώσεις 300 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 101,1 ευρώ
  • Καταναλώσεις 400 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 134,8 ευρώ.
  • Καταναλώσεις 500 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 168,5 ευρώ

Βέβαια αυτές οι χρεώσεις είναι καθαρά οι ανταγωνιστικές χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες των παγίων αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη κλπ.

Τα πάγια

Ωστόσο, από την έρευνα επίσης προκύπτει πως εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προχωρήσεις στις ακόλουθες τιμολογιακές πολιτικές:

  1. Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος στο εύρος των 0,484 με 0,486 ευρώ/kWh με λίγο τσιμπημένες χρεώσεις στα πάγια που να φτάνουν τα 3,5 ευρώ το μήνα.
  2. Ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,49 με 0,50 ευρώ/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Τα πάγια κυμαίνονται από 10 έως και 30 ευρώ το μήνα.
  3. Πολύ χαμηλές…Πηγήin.gr