Λογαριασμοί ρεύματος: Το κακό και το καλό νέο μετά το «πλαφόν»

Οικονομία


Ποιες θα είναι οι χρεώσεις της κιλοβατώρας στις 10 Ιουλίου. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι προσδοκίες για μειώσεις.

Σε μία νέα πραγματικότητα μεταβαίνουν από τις 10 Ιουλίου οι καταναλωτές αλλά και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία κατάσταση, που αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες των εταιρειών παροχής αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα των λογαριασμών, τον τρόπο υπολογισμού των τιμών ρεύματος αλλά και να μπουν σε μία περίοδο υψηλού ρίσκου.

Οι ανατροπές αυτές έρχονται από την εφαρμογή του προσωρινού και έκτακτου μέτρου της κυβέρνησης για διάστημα σχεδόν ενός χρόνου και αφορά στον λεγόμενο μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές. Πρόκειται για το λεγόμενο «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά – ανώτατη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στους παρόχους- την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών.

Το κακό νέο

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νόμο που ψηφίζεται τις επόμενες ώρες στη Βουλή θα πρέπει αφενός να μην επιβάλλουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και αφετέρου να ανακοινώνουν τις τιμές της κιλοβατώρας δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους… Η αρχή θα γίνει από τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές αυτό που θα αντικρίσουν σε 12 μέρες θα τους σοκάρει… Οι ονομαστικές χρεώσεις προμήθειας θα εκτιναχθούν από τα 0,06 ή 0,11 ευρώ/kWh ανάλογα με τον πάροχο στα 0,35 με 0,40 ευρώ/kWh. Κι αυτό καθώς δεν θα υφίσταται η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα ενσωματώσουν το κόστος που θα περνούσαν στους πελάτες τους μέσω της ρήτρας στις χρεώσεις.

Η τιμή αυτή, όμως, δεν θα είναι εκείνη που θα πληρώνουν στους λογαριασμούς τους. Στις 10 Αυγούστου, οπότε και θα εκδοθούν οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα τρέξουν οι επιδοτήσεις αντίστοιχες με εκείνες του Μαίου και του Ιουνίου που προβλέπουν την κλιμακωτή επιχορήγηση, υψηλότερη για τις καταναλώσεις μέχρι τις 300 kWh και χαμηλότερη για εκείνες άνω των 300 kWh. Επιπλέον για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου το κράτος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης πιθανόν να επιδοτήσει οριζόντια όλους τους οικιακούς καταναλωτές με την ίδια επιδότηση,…Πηγήin.gr