Μάριο Ντράγκι: Συναγερμός στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο παραίτησής του

Οικονομία


Δέκα χρόνια αφότου ο Μάριο Ντράγκι δήλωνε «έτοιμος να κάνει τα πάντα» για να σώσει την ευρωζώνη, να αποτρέψει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης, θα δεχθεί να παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας; Αυτό θα κριθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο της ταραχώδους πολιτικής ζωής στην Ιταλία, η ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, παρότι απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την απογείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, εξέλιξη που απειλεί να αποδειχθεί εκρηκτική για την ευρωζώνη.

Δέκα χρόνια αφότου δήλωνε «έτοιμος να κάνει τα πάντα» για να σώσει την ευρωζώνη, να αποτρέψει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης, θα δεχθεί ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας; Αυτό θα κριθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία καταγράφονται σε κάθε περίπτωση στη «χειρότερη στιγμή» για την Κριστίν Λαγκάρντ, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2019, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας ING.

Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη σε αδρές γραμμές το περίγραμμα μηχανισμού, με σκοπό να ελεγχθεί η αύξηση των αποκλίσεων των επιτοκίων δανεισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων.

Όμως «δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για αδικαιολόγητη αύξηση στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση» στην Ιταλία, επιχειρηματολόγησαν αναλυτές της ING.

Το spread, η απόκλιση των επιτοκίων των γερμανικών και των ιταλικών δεκαετών κρατικών ομολόγων, αυξήθηκε ως και στις 225 μονάδες χθες.

Λίγο καιρό αφότου αναλάμβανε το αξίωμα του πρωθυπουργού ο «σούπερ Μάριο» τον Φεβρουάριο του 2021, το σπρεντ υποχωρούσε κάτω από το όριο των 100 μονάδων, για πρώτη φορά από το 2015

Νευρικοί επενδυτές

Έκτοτε, μολονότι η αύρα του πρώην προέδρου της ΕΚΤ παραμένει αλώβητη, η διαφορά των επιτοκίων ξανάρχισε να ανεβαίνει, καθώς το οικονομικό φόντο σκοτείνιασε εξαιτίας της απογείωσης των τιμών, του πολέμου στην Ουκρανία, της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Δεν είμαι ασπίδα που προστατεύει από τις εξελίξεις, είμαι απλά ένα ανθρώπινο ον», δήλωνε τον Μάιο.

Όταν η ΕΚΤ ήχησε το τέλος της νομισματικής στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης στα μέσα Ιουνίου, το σπρεντ εκτοξεύθηκε στις 245 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Αν κάποιοι ιταλοί πολιτικοί πυροδοτήσουν εσωτερική πολιτική κρίση εν μέσω πολέμου και δυνητικών ενεργειακών ελλείψεων, είναι η συνεπακόλουθη αύξηση του σπρεντ στ’ αλήθεια υπερβολική με δεδομένα τα βασικά οικονομικά δεδομένα; Και πρέπει στ’ αλήθεια η ΕΚΤ να την καταπολεμήσει;», διερωτήθηκε μέσω ο Ερίκ Ντορ, ο διευθυντής οικονομικών μελετών της σχολής εμπορίου IESEG.

Η πολιτική…Πηγή Skai