Μέτρα περιορισμού δαπανών σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα

Υγεία


Σφιχτή πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη αναμένεται τα επόμενα χρόνια, με μεταρρυθμίσεις ελέγχου στο κόστος, αλλά και στις δαπάνες που καταβάλλει το κράτος για φάρμακα και λοιπές υπηρεσίες υγείας

Αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, που θα συμπαρασύρουν και αλλαγές στις παροχές περίθαλψης των πολιτών προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την περιστολή του clawback.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει «με ειλικρίνεια να πούμε στους πολίτες τι μπορούμε να αγοράζουμε» είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για παροχές υγείας. Διευκρινίζοντας, είπε ότι η μείωση του clawback απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές, «πυροσβεστικά» μέτρα και ορθολογική κατανομή των επιστροφών. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις αφορούν τα δύο τελευταία, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή και άλλες μεταρρυθμίσεις (έλεγχο συνταγογράφησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσωπικό γιατρό κλπ.)

Ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και ρήτρας συνυπευθυνότητας με την πολιτεία ως το 2025, είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία ήδη από το 2023, «ώστε να έχουμε πιο ισορροπημένες χρονιές στο μέλλον».

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) με θέμα «Συνέπειες του clawback – Μύθοι και αλήθειες για τις επιστροφές». Αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, είπε πως οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται θα εκδοθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορούν την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και έναν για τα φάρμακα της περίθαλψης εκτός νοσοκομείου. Λέγοντας μάλιστα πως μακροπρόθεσμα ο κλειστός προϋπολογισμός δεν συμφέρει κυρίως τα ΦΥΚ, προέτρεψε να πάνε γρήγορα σε διαπραγμάτευση.

Χαρακτήρισε επίσης ως αντισταθμιστικές ρυθμίσεις τα νέα rebate, μετά την κατάργηση της επιβάρυνσης του clawback ανάλογα με το μερίδιο ανάπτυξης της κάθε εταιρείας (80/20 ή 90/10).

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επεσήμανε την ανεπάρκεια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και την…Πηγήin.gr