Μία επιπλέον σύνταξη και ένας μισθός με έξι μέτρα

Οικονομία


Ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων το 2023 – Από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

Από την 1η Μαΐου 2023 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα κερδίσουν σχεδόν έναν μηνιαίο μισθό, ενώ θα δοθεί 13η σύνταξη στους συνταξιούχους από τα προωθούμενα έξι κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων πολιτών.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις συντάξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές «θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1ης Ιανουαρίου του 2023». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες κοντά στα Χριστούγεννα.

ΓΣΕΕ: Κατά 19% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

Τα έξι μέτρα αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού (ιδιωτικός τομέας), την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ενίσχυση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευάλωτες κατηγορίες (πριν από τα Χριστούγεννα), ούτε την καταβολή της τέταρτης δόσης στους παλαιούς συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ειδικότερα:

Αύξηση συντάξεων

Το 94% των συνταξιούχων θα διαπιστώσει βελτίωση των αποδοχών του το 2023. Αυτή μπορεί να προκύψει από την αύξηση κατά 7,5% των συντάξεων είτε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (πληρώνονται τέλη Ιανουαρίου). Ωστόσο σημειώνεται ότι το ακριβές ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα ανακοινωθεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποιήσει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που αναμένεται τον Απρίλιο. Οποια επιπλέον αύξηση προκύψει θα πληρωθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Κατώτατος μισθός

Την Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός (ιδιωτικός τομέας), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ…Πηγήin.gr