Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα 4 εμπόδια στις γονικές παροχές, αγοραπωλησίες

Οικονομία


Εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων εξαιτίας των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα πολυκατοικιών αλλά και γραφεία και καταστήματα εξακολουθούν, τρεις μήνες πριν από το τέλος του χρόνου, να παραμένουν εκτός συναλλαγής, εξαιτίας τεσσάρων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι, όπως λέει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς να έχουν μπλοκάρει οι εμπράγματες συναλλαγές, οι γονικές παροχές / δωρεές και να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την ακτινογραφία αυτών των τεσσάρων προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Το 1ο πρόβλημα αφορά την αδυναμία των ιδιοκτητών να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας, η οποία δεν θίγει άλλους συνιδιοκτήτες άλλων ορόφων, ούτε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής.

Ενδεικτικά: αγόρασε κάποιος με συμβόλαιο το 1990 ένα διαμέρισμα σε πενταώροφη πολυκατοικία με δυο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 100 τ.μ. και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι το διαμέρισμά του δεν είναι 100 αλλά 102 τ.μ., δηλαδή δυο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο σε βάρος του διπλανού διαμερίσματος. Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του, πως το διαμέρισμά του είναι εκ κατασκευής δυο τετραγωνικά μικρότερο από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.

Με τη σημερινή νομοθεσία ουδείς από τους δύο μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησία ή γονική παροχή των διαμερισμάτων τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς «για να συνταχθεί έγκυρο μεταβιβαστικό συμβόλαιο, πρέπει πρώτα να υπογραφεί από όλους τους ιδιοκτήτες όλων των υπολοίπων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου, κάτι αδύνατον στην πράξη, που θα πρέπει να μεταγραφεί στο αρμόδιο…Πηγήin.gr