Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Πολιτική


Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, διεμηνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg

Ενα δείγμα για το πως θα απαντήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Μερικά 24ωρα μετά την ομιλία του τούρκου προέδρου που έδειξε πως ο επόμενος στόχος του είναι το προσφυγικό, προαναγγέλλοντας το πεδίο ενός πιθανού ατυχήματος που δεν είναι άλλο από τον Εβρο και το Αιγαίο όπου δίνονται οι μάχες του προσφυγικού, ο Κυριακός Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν εκφωνήσω την ομιλία μου την Παρασκευή. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία που “μάς δείχνει με το δάχτυλο».

  • Δύο ξένοι Μητσοτάκης – Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν – Δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο». «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

«Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει είμαστε σε θέση να…Πηγήin.gr