«Μητσοτάκης γιοκ» επιμένει ο Ερντογάν – Τι διακυβεύεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πολιτική


Η σκιά του εκβιασμού του τούρκου προέδρου πέφτει βαριά με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Συμμαχίας

Με το διπλωματικό παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ξεκίνησε την Τρίτη στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η σκιά του εκβιασμού του τούρκου προέδρου πέφτει βαριά με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Συμμαχίας να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην έχουν τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύουν.

 Πλακιωτάκης: Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κράτος-πειρατής

Το πρώτο τραπέζι στο διπλωματικό πόκερ της Συνόδου στήθηκε – άτυπα – με την κρίσιμη τετραμερή συνάντηση ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, το απόγευμα της Τρίτης, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου, κεκλεισμένων των θυρών με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις Ερντογάν στην «ιστορική» – όπως χαρακτηρίζεται – διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη Ελσίνκι και Στοκχόλμης στη Συμμαχία.


Πριν την έναρξη της τετραμερούς ο τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε για πολλοστή φορά ότι δεν θέλει λόγια από την Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά πράξεις. Με την Τουρκία να καλεί, επί της ουσίας, τις δύο χώρες να κάνουν παρεμβάσεις και αλλαγές – σύμφωνα με τις απαιτήσεις της – στη νομοθεσία τους σε σχέση με την τρομοκρατία.

Κίνδυνος εκτροχιασμού

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο κίνδυνος ο Ερντογάν να επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη Σύνοδο βάζοντας στο τραπέζι και την ατζέντα των αιτιάσεων του απέναντι στην Αθήνα, όπως έχει απειλήσει, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την επανεισδοχή στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα θέσει στην συνάντηση που θα έχει – πιθανότατα – την Τετάρτη με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους.

 Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς θα απαντήσει ο Μητσοτάκης εάν προκληθεί από τον Ερντογάν

«Πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι…Πηγήin.gr