Μητσοτάκης στο COP27: Πιστεύω στην ενεργειακή μετάβαση αλλά προσωρινά η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη

Πολιτική


«Θα πρέπει να διαχειριστούμε και τη σημερινή κρίση. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση.

Ως «ριζοσπάστης ρεαλιστής» όπως αυτοπροσδιορίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27) τονίζοντας ότι πιστεύει την ενεργειακή μετάβαση την οποία χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη ωστόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες πρέπει προσωρινά να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη και να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αντίφαση

«Προσωπικά, δεν βλέπω κάποια αντίφαση ανάμεσα στη διασφάλιση του παρόντος και την επένδυση στο μέλλον. Οι πολίτες μας δεν θα μας στηρίξουν σε διαφορετική περίπτωση. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ριζοσπαστισμό και ρεαλισμό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

  • Διαβάστε επίσης COP27: Mια ακόμη σύνοδος για το περιβάλλον καταδικασμένη σε αποτυχία

Αναλυτικά η παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

»Συναντιόμαστε σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης, η οποία πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

»Θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω ως ένας «ριζοσπάστης ρεαλιστής». Ριζοσπάστης διότι πιστεύω ιδιαίτερα στην ενεργειακή μετάβαση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι αναπόφευκτη. Η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την άμβλυνση των κινδύνων, συνιστά μία ευκαιρία. Και είναι μία στρατηγική αναγκαιότητα.

»Η παραγωγή ενέργειας με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ουδείς μπορεί να «κλείσει τον διακόπτη» της αιολικής και της ηλιακής μας ενέργειας.

Ενεργειακή μετάβαση και οικονομικό μοντέλο

»Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μάς επιτρέψει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες είμασταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Τα εμπορικά μας ισοζύγια και η ανταγωνιστικότητά μας έχουν πληγεί. Αυτό αλλάζει.

»Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε…Πηγήin.gr