Μουντιάλ 2022: Ένα «δηλητηριασμένο» κύπελλο;

Αθλητικά


Το Μουντιάλ του Κατάρ ήταν το πιο αμφιλεγόμενο στα χρονικά πριν καν αρχίσει. Όμως οι λόγοι ολοένα και πληθαίνουν

Ποια ουσιαστική αξία μπορεί να έχει τελικά το πρώτο Παγκόσμιο Κυπέλλου Ποδοσφαίρου σε αραβική χώρα, που ξεκινά σήμερα, πέρα από των πακτωλό εσόδων και κερδών και τους κρουνούς πετροδολαρίων που έχει ανοίξει το ανελεύθερο εμιράτο του Κατάρ τουλάχιστον από το 2010, οπότε ανέλαβε τη διοργάνωσή του;

  • Ένα Μουντιάλ «πνιγμένο» στο αίμα και τα σκάνδαλα…. 

Το ερώτημα πλανάται έκτοτε πάνω από το Μουντιάλ 2022, το πλέον αμφιλεγόμενο στα χρονικά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA).

  • Guardian: Φύλακες ασφαλείας πάρκου στο Κατάρ ισχυρίζονται ότι αμείβονται με 0,40€ την ώρα

Την απάντηση καλούνται να δώσουν έμπρακτα το ίδιο το Κατάρ και, φυσικά, η FIFA. Όμως το τίμημα είναι ήδη υψηλό, όχι μόνο ως προς το οικονομικό, αλλά και το ανθρώπινο και ηθικό κόστος.

«Μια κακή επιλογή»

Το πλούσιο αραβικό βασίλειο του Κόλπου με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και κυρίως φυσικού αερίου (λαχταριστού σήμερα για την Ευρώπη) έχει καταγγελθεί ότι έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες αξιωματούχων της FIFA για να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ -κάτι που το ίδιο αρνείται.

Έχει δαπανήσει περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή οκτώ γηπέδων και αθλητικών εγκατάσεων.

Διέθεσε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, μεταξύ αυτών ένα υπόγειο μετρό, ξενοδοχεία και επέκταση του αεροδρομίου.

Σε αυτόν τον «βωμό», όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες, έχει «θυσιάσει» τις ζωές μεταναστών εργατών -τουλάχιστον 6.500 σύμφωνα με τον Guardian, κυρίως από την ινδική υποήπειρο. Και δη υπό το καθεστώς μιας σύχρονης δουλείας.

Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για θανάτους εργατών που δούλεψαν υπό εξοντωτικές συνθήκες καύσωνα και εξαντλητικά ωράρια.

Έτερες έρευνες κατέγραψαν επίσης αυξημένα ποσοστά χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας σε Νεπαλέζους εργάτες που επέστρεψαν από το Κατάρ. Οι περιπτώσεις τους συνδέονται με την πολύωρη εργασία υπό υψηλές θερμοκρασίες και ελλιπή πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η Ντόχα εν μέρει το διαψεύδει. Κάνει λόγο για μόλις 37 θανάτους κατά τη διάρκεια των μεγαλεπήβολων κατασκευαστικών έργων για το Μουντιάλ και, στον αντίποδα,…Πηγήin.gr