Μπέρμποκ: Στο μεταναστευτικό υπήρξαμε μη αλληλέγγυοι και αφελείς

Πολιτική


«Εμείς που ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα να φροντίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» τόνισε η Μπέρμποκ

Σαφή μηνύματα υπέρ μίας δίκαιης κατανομής των βαρών του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα Πέμπτη ξεκίνησε την επίσκεψη στην Αθήνα.

Η Μπέρμποκ σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στο επιχειρησιακό κέντρο της FRONTEX στον Πειραιά, εξέφρασε την άποψη ότι αφού ζούμε σε μία Ευρώπη, χωρίς εσωτερικά σύνορα, στην οποία μπορούμε να ταξιδεύουμε από χώρα σε χώρα «θα πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων».

 Μπέρμποκ: Από τα κελιά της Kommandatur και την προσφυγική δομή του Σχιστού στο ΥΠΕΞ για τις «εκκρεμότητες»

Πρέπει να καταλάβουμε τις χώρες – συνοριοφύλακες της Ευρώπης

«Εμείς που ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα να φροντίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και για αυτό όπως είπε «πήραμε θέση υπέρ της ενίσχυσης της FRONTEX». Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι βασικές αξίες μας δεν παύουν να ισχύουν και στα σύνορα.

Ήμασταν αφελείς

Η Μπέρμποκ έκανε αυτοκριτική εκ μέρους του Βερολίνου για το ότι πριν το 2015 δεν είχε γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση του θέματος, καθώς και η Γερμανία θεωρούσε ότι η ασφάλεια των συνόρων και οι άνθρωποι που έρχονται είναι πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μία στάση η οποία όπως είπε δεν χαρακτηριζόταν απλά από έλλειψη αλληλεγγύης αλλά ήταν και «αφελής».

Οι αντιρρήσεις ορισμένων

Για αυτό όπως επισήμανε η Μπέρμποκ στη συνέχεια η Ευρώπη προσπάθησε να ξεκινήσει μία κοινή πολιτική ασύλου, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε τα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί δεν ανταποκρίθηκαν και τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη της στις χώρες που αντιδρούν στην ίση κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Υπέρ πρωτοβουλιών

Σαν νέα κυβέρνηση σημείωσε η Μπέρμποκ δεσμευτήκανε ότι δεν θα χαλαρώσουμε και δεν περιμένουμε ως Γερμανία να συμφωνήσουν και οι 27 της ΕΕ, αλλά θα πάρουμε πρωτοβουλία και…Πηγήin.gr