Μπλόκο στις «μαϊμού» αποδείξεις

Οικονομία


Αντληση εσόδων με κυνήγι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων επιδότησης της ενέργειας.

Χιλιάδες ελέγχους και διασταυρώσεις σε αναδρομικά εισοδήματα παρελθόντων ετών μισθωτών και συνταξιούχων, που ενώ είχαν την υποχρέωση να τα δηλώσουν δεν το έχουν πράξει ακόμη, πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο να προλάβει να μην παραγραφούν έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προσπαθούν να βάλουν τέλος στη γάγγραινα των «μαϊμού» αποδείξεων που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές που εντοπίζονται όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και στα αστικά κέντρα δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι ελέγχους μέσω μιας πρωτοποριακής εφαρμογής που μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά μέσα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου να αντλήσει πολύτιμα έσοδα, τα οποία στη συνέχεια θα τα προωθήσει στα προγράμματα επιδότησης για το ρεύμα, το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Κάρφωμα» με μπόνους

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ που θα ενεργοποιηθεί σύντομα φέρνει πραγματική επανάσταση στον τρόπο εντοπισμού «πειραγμένων» ή «μαϊμού» ταμειακών μηχανών που εκδίδουν αποδείξεις που ποτέ δεν δηλώνονται στην Εφορία.

Ουσιαστικά οι καταναλωτές αναβαθμίζονται σε ελεγκτές της Εφορίας! Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά τους και σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Θα μπορούν να ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν και στη συνέχεια θα τις «καρφώνουν» στην ΑΑΔΕ αν αυτές είναι «μαϊμού» και θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή, το ύψος της οποίας θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, εφόσον φυσικά από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

Θα σκανάρουν το QR CODE

Τη νέα εφαρμογή με την επωνυμία «Appodixi» που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν το QR CODE στις αποδείξεις παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Οπως ανέφερε ο υπουργός…Πηγήin.gr