Μπορεί η ασπιρίνη να προλάβει τον καρκίνο;

Υγεία


Μέσω της επαναστόχευσης φαρμάκων, οι ειδικοί επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ασθένειες δοκιμάζοντας γνώριμα σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν για θεραπεία άλλων παθήσεων.

Το πώς έγινε ένα φάρμακο που δηµιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της στηθάγχης το διασημότερο μικρό μπλε χαπάκι κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, οφείλεται στην τύχη. Σε μία ευτυχή επιστημονική συγκυρία.

Τη δεκαετία του 1980, η Pfizer άρχισε να δοκιμάζει μία φαρμακευτική ουσία, τη σιλδεναφίλη, για τη χαλάρωση των στεφανιαίων αρτηριών και τη βελτίωση της ροής του αίματος στην καρδιά. Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, στέφονταν με αποτυχία, το επιθυμητό καρδιαγγειακό αποτέλεσμα ήταν άφαντο.

Μέχρι που ξαφνικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες της λήψης σιλδεναφίλης, ορισμένοι ασθενείς είχαν αναφέρει ισχυρές και επίμονες στύσεις. Ετσι μπήκε το πρώτο λιθαράκι για την κυκλοφορία του διάσημου Viagra. Η ιστορία μιας αποτυχίας που μετατράπηκε σε επιτυχία.

Χωρίς να το γνωρίζει, το φάρμακο αυτό έγινε το πρότυπο μιας νέας στρατηγικής για τη δοκιμή και τη διεύρυνση, με έναν περισσότερο ευέλικτο τρόπο, του θεραπευτικού οπλοστασίου εναντίον της οποιασδήποτε ασθένειας: της επαναστόχευσης φαρμάκων (στα αγγλικά, drug repositioning), που σημαίνει την ανεύρεση νέων ασθενειών στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντα φάρμακα με διαφορετικές αρχικές ενδείξεις.

Παλιοί γνώριμοι των φαρμακείων, όπως η ασπιρίνη ή το αντιεπιληπτικό φάρμακο τοπιραμάτη, ερευνώνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Η ασπιρίνη, ένα ιστορικό αναλγητικό και αντιπυρετικό, που βρήκε επίσης με τα χρόνια μια θέση ως αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας, έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου: μία προγνωστική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Jama Oncology» συνέδεσε τη χρήση ασπιρίνης με μία μείωση 18% του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου. Ερευνες ελέγχουν επίσης επί του παρόντος την αποτελεσματικότητά της σε μία υποομάδα όγκων στους πνεύμονες.

Οπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», για να φτάσει ένα φάρμακο να πάρει άδεια και να κυκλοφορήσει στην αγορά, απαιτούνται από 10 έως 15 χρόνια και μία επένδυση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου, γράφουν στο βιβλίο τους…Πηγήin.gr