Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Ερντογάν – Το μήνυμα αλληλεγγύης της Μπέρμποκ και ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Πολιτική


Στα «Μητσοτάκης γιοκ» και θα «κληθεί να μάθει» τη Συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στον «σουλτάνο» ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να αναβιώσει την οικονομία, παρά την… Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ένας διπλωματικός «πόλεμος» είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παράλληλα βέβαια με την επιθετική ρητορική των κυβερνώντων – και όχι μόνο – της Άγκυρας και τα ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά μηνύματα της Αθήνας.

Στα «Μητσοτάκης γιοκ» και θα «κληθεί να μάθει» τη Συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στον «σουλτάνο» ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να αναβιώσει την οικονομία, παρά την… Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 Το σχέδιο της Τουρκίας για να ξεπεράσει την τροπολογία – μπλόκο για τα F-16

Την ίδια ώρα, η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Άγκυρα, ανακατεύει την διπλωματική «τράπουλα» και γεννά προσδοκίες και στις δύο πλευρές.

Οι απειλές Τσαβούσογλου για τις παραβιάσεις

Παράλληλα, η Άγκυρα προσπαθεί, για μία ακόμη φορά, να μετατρέψει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων σε μπούμεραγκ για την Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορούν την Τουρκία καθημερινά.

Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Ετοιμάσαμε νέα επιστολή και θα τη στείλουμε στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Θα τη στείλουμε και στην Ε.Ε. Κατά περιόδους κάνουμε και ενημερώσεις εναντίον αυτών των ψεμάτων και των συκοφαντιών».

Η απάντηση Δένδια: Δεν σπαταλάμε το χρόνο μας…

Ξεκάθαρη όσο και αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, από την Κύπρο όπου βρέθηκε την Πέμπτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού ανέφερε πως «θα δούμε καταρχάς περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει απαντήσει».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία».

«Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούργιο επιχείρημα, το οποίο…Πηγήin.gr