Νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης

Υγεία


Η μετεγχειρητική κήλη είναι μία μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος που συχνά έχει σύνθετη αντιμετώπιση. 

Δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προπίπτει εκτός της φυσιολογικής ανατομικής του θέσης, μέσω ενός χάσματος επί μίας παλαιότερης χειρουργικής τομής. Η μετεγχειρητική κήλη είναι αρκετά συχνή, ιδίως μετά από ανοικτές επεμβάσεις, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 30%.

Γιατί εμφανίζεται μία μετεγχειρητική κήλη;
«Κάθε χειρουργική επέμβαση προκαλεί διακοπή της φυσιολογικής ανατομίας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος, λόγω της τομής ή των τομών που διενεργούνται. Φυσικά, το σημείο μιας παλαιάς τομής με την πάροδο του χρόνου αποτελεί ένα ευένδοτο (αδύναμο) σημείο του κοιλιακού τοιχώματος και δυνητικά, σημείο εμφάνισης κήλης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της ευενδοτότητας αυτών των σημείων με την απότομη ή συχνή και επαναλαμβανόμενη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, θα οδηγήσει στην «έξοδο» του ενδοκοιλιακού σπλάγχνου εκτός της ενδοκοιλιακής χώρας», επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη – Γ΄ Χειρουργική Κλινική Μaster Surgeon in Hernia Surgery, συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος του Metropolitan General. 

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης, είναι:
•    Οι πολυάριθμες προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
•    Η κακή αρχική χειρουργική συρραφή
•    Η διαπύηση (μόλυνση) του χειρουργικού τραύματος
•    Το κάπνισμα
•    Η αύξηση του σωματικού βάρους / παχυσαρκία
•    Η εγκυμοσύνη
•    Η ανοσοκαταστολή
•    Η κακή θρεπτική κατάσταση.

Τι συμπτώματα προκαλεί η μετεγχειρητική κήλη;
Το κύριο σύμπτωμα είναι η διόγκωση στο σημείο της παλιάς χειρουργικής τομής, ενώ μπορεί να εμφανιστούν πόνοι, ναυτία και φούσκωμα. Όπως και σε κάθε μορφή κήλης, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της είναι η περίσφιξη, το μπλοκάρισμα δηλαδή του περιεχομένου της. Δεδομένου ότι πολύ συχνά το περιεχόμενο σε αυτήν τη μορφή κήλης είναι το λεπτό έντερο, η επιπλοκή αυτή πολύ γρήγορα συνοδεύεται από ειλεό και επαπειλούμενη ισχαιμία και διάτρηση του εντέρου.

Ιδιαιτερότητες της μετεγχειρητικής κήλης

Το μέγεθος και οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις είναι τα δύο χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αντιμετώπισή της:

1. Το μέγεθος
Μία μετεγχειρητική κήλη μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, ιδίως σε παραμελημένες περιπτώσεις ή έπειτα από πολλαπλές, αποτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης. Οι κήλες αυτές συχνά έχουν πολυάριθμα χάσματα (swiss cheese κήλες) με την παρουσία πολλών τμημάτων του εντέρου ή άλλων οργάνων στο εσωτερικό τους, χωρίς μάλιστα συχνά να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανάταξης. Με…Πηγή Skai