Νέο επίδομα θέρμανσης: Διπλάσιο ποσό επιδόματος θα λάβουν όλοι οι νέοι δικαιούχοι

Οικονομία


Τα νέα εισοδηματικά όρια. Πόσο αυξάνεται το επίδομα για τα νοικοκυριά. Οι εκπτώσεις στην αντλία. Αναλυτικά παραδείγματα

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται  δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το κονδύλι που θα διατεθεί για το νέο επίδομα θέρμανσης ανεβαίνει φέτος στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν τη σεζόν 2021-2022 και θα μοιραστεί σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Οσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

  •  Σκυλακάκης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Μάλιστα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Εκπτωση στην τιμή πώλησης

Εκτός από το επίδομα θέρμανσης, όλοι όσοι παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2022 και μετά θα το αγοράσουν με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο.

Η κυβέρνηση για να σβήσει μέρος της φωτιάς που έχει ανάψει στα νοικοκυριά η ενεργειακή ακρίβεια θα επιδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία με 20 λεπτά το λίτρο ποσό που με το ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 25 λεπτά το λίτρο.  Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα μπαίνει τέλος στην επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης ενώ η πρόσθετη επιδότηση για το φυσικό αέριο τα μέτρα στήριξης θα αποφασισθούν αργότερα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της…Πηγήin.gr