ΝΑΤΟ: «Ο Ερντογάν πήρε τα σημαντικά ζητήματα που ήθελε», λέει ο Χατζηβασιλείου

Πολιτική


«Η Τουρκία έβαλε νερό στο κρασί της και με διάφορα θεατρικά κόλπα ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να προβάλει ως προσωπικό θρίαμβο την έξοδο από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε», τόνισε ο κ.Χατζηβασιλείου

Ρόλο σωτήρα,«από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε», διεκδικεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μετά το ναι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας ΝΑΤΟ, όπως τόνισε, ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε τα σημαντικά ζητήματα που ήθελε, ενώ ερμηνεύοντας τις κινήσεις Ερντογάν στην διπλωματική σκακιέρα, υπογράμμισε ότι αυτές έγιναν για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν.

  •  NATO: Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι – Πώς θα γραφτεί η συνέχεια απέναντι στην Ελλάδα

«Πήρε όσα ήθελε»

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι «ο κοινός μας στόχος πέτυχε και το ΝΑΤΟ θα έχει πλέον δύο πολύτιμους νέα μέλη, τη Σουηδία και την Φιλανδία».

Ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε τα σημαντικά ζητήματα που ήθελε: την στήριξη των δύο χωρών σε ότι έχει να κάνει με την τρομοκρατία (σ.σ. για Κούρδους και Γκιουλενιστές), πήρε τη συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών και πήρε και την εξέταση χαλάρωσης στους αμυντικούς περιορισμούς που έχουν οι δύο χώρες. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο».

«Εκανε φασαρία για να τον «δει» ο Μπάιντεν»

Σε ότι αφορά τις κινήσεις Ερντογάν στην διπλωματική σκακιέρα ο ελληνας διεθνολόγος, ερμήνευσε ότι αυτές έγιναν για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν: «Η Τουρκία έκανε τη φασαρία για να μπει στο οπτικό πεδίο του Αμερικανού προέδρου. Ο δεύτερος στόχος είναι η υπόσχεση ότι θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο την έγκριση τoυ ζητήματος των F-16, από το οποίο ακόμα βρίσκεται μακριά».

  •  Τα απόρρητα έγγραφα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

«Η Τουρκία έβαλε νερό στο κρασί της»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν διάβασε σωστά το μήνυμα της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάλεσε την Τουρκία να πάψει να είναι ταραξίας.

«Η Τουρκία έβαλε νερό στο κρασί της και με διάφορα θεατρικά κόλπα ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να προβάλει ως προσωπικό θρίαμβο την έξοδο από το…Πηγήin.gr