Ναυτιλία: Ηττήθηκε η πειρατεία στη Σομαλία

Οικονομία


Υστερα από δεκαπέντε χρόνια η περιοχή του Κόλπου του Αντεν δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως υψηλού κινδύνου

Επειτα από 15 χρόνια μαχών τελικά η ποντοπόρος ναυτιλία κέρδισε την πειρατεία στα Στενά της Σομαλίας και από τις αρχές του 2023 η περιοχή του Κόλπου του Αντεν δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως υψηλού κινδύνου, αφού ο «Κάπτεν Μόργκαν» δεν μένει πια εδώ!

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από διεθνείς ναυτιλιακούς φορείς και σηματοδοτούν ένα θετικό αποτέλεσμα μιας δεκαετίας κοινών προσπαθειών, των κρατών, της ναυτιλιακής βιομηχανίας, και της διεθνούς κοινότητας εν γένει με στόχο την πρόληψη των πειρατικών επιθέσεων σε μία από τις πιο επικίνδυνες για τους ναυτικούς και πλοία περιοχές του πλανήτη.

Μάλιστα το φαινόμενο της πειρατείας στην περιοχή της Σομαλίας πήρε τέτοια διάσταση που απασχόλησε και το Χόλιγουντ, με αφορμή την κατάληψη του πλοίου «Maersk Alabama» υπό σημαία ΗΠΑ, το 2009, από σομαλούς πειρατές. Το πλήρωμα τελικά διασώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά η ιστορία του έγινε η κινηματογραφική ταινία «Captain Phillips» με πρωταγωνιστή τον «έλληνα» πολύ δημοφιλή ηθοποιό Τομ Χανκς.

Ο Κάπτεν Μόργκαν. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, το φαινόμενο της πειρατείας που καταγράφεται στη θάλασσα από τον 16ο – 17ο αιώνα, όταν διέπρεπε ο Κάπτεν Μόργκαν και άλλοι επιφανείς πειρατές, έκανε πολύ έντονη την παρουσία του στο Ινδικό Ωκεανό ή πιο σωστά στον Κόλπο του Αντεν, ανοικτά της Σομαλίας, το 2008. Από τις 293 πειρατικές επιθέσεις που κατέγραψε εκείνη τη χρόνια, σε όλο τον πλανήτη, το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (ICC International Maritime Bureau-IMB), οι 111, αυξημένες κατά 200% σε σύγκριση με το 2007, είχαν γίνει στη Σομαλία. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο εκείνου του χρόνου σημειώθηκαν οι πιο επικίνδυνες για ναυτικούς επιθέσεις. Μεταξύ αυτών που έγιναν στόχοι των πειρατών περιλαμβάνονταν και πλοία υπό ελληνική σημαία και ελληνόκτητα, αμερικανικά κρουαζιερόπλοια, μεγάλα γαλλικά ιστιοφόρα. Η περιοχή έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς ήταν σε έξαρση και ο πόλεμος στη Σομαλία, ο οποίος τροφοδοτούσε και την πειρατεία.

Η διεθνή κοινότητα πιεζόμενη και από τους θεσμικούς φορείς της ναυτιλίας αποφάσισε να λάβει μέτρα, αφού το κόστος των πειρατικών επιθέσεων εκτιμώντο πλέον σε ετήσια βάση σε πάνω από 15 δισ….Πηγήin.gr