ΝΔ: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον Κορκονέα

Πολιτική


«Ας αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος» τονίζει η ΝΔ

Υποκρισία καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ με αφορμή τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση του δικαστηρίου που αναγνώρισε πρότερο σύννομο βίο στον Επαμεινώνδα Κορκονέα που οδηγεί στην αποφυλάκισή του.

Κροκοδείλια δάκρυα

Η ΝΔ απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου τονίζει χαρακτηριστικά: «Ας αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος».

Επισημαίνει δε τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που τέθηκαν σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ άλλων, ο πρότερος έντιμος βίος διαφοροποιήθηκε σε πρότερο σύννομο βίο και όπως τονίζει η ΝΔ στην απάντησή της στον κ. Ηλιόπουλο το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε το 2021 ωστόσο παρά τις αλλαγές στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του νόμου του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο.

Διαβάστε επίσης Συνήγοροι οικογένειας Γρηγορόπουλου: Ντροπή σε όσους μεθόδευσαν την κακοστημένη δίκη Κορκονέα

Τροποποιήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε σήμερα εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με ψήφους 4-3. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής: Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε «πρότερο σύννομο βίο» και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.
– Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με την διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).
– Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη.

Εφαρμόζονται οι…Πηγήin.gr