Νερό πριν από τον ύπνο: Καλή ή κακή συνήθεια;

Υγεία


«Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο» τονίζει ειδικός από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν πέσουν για ύπνο, ενώ άλλοι το αποφεύγουν καθώς δεν θέλουν να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα. Ομως, για τον οργανισμό τι είναι καλύτερο;

«Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν από τον ύπνο» απαντά η νευρολόγος Dr Jessica Vensel Rundo, από το Κέντρο Διαταραχών Υπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Μια μικρή ποσότητα, όμως, δεν προκαλεί πρόβλημα».

Οπως εξηγεί, συνήθως συνιστάται να διακόπτεται η πρόσληψη νερού δύο ώρες πριν από την κατάκλιση, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος, λόγω ανεπιθύμητων επισκέψεων στην τουαλέτα το βράδυ.

Αν όμως το σώμα… διψάει για νερό πριν κοιμηθείτε (για παράδειγμα, νιώθετε πως το στόμα σας έχει «στεγνώσει») ή είναι απαραίτητο (όπως για τη λήψη ενός φαρμάκου), τότε μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.

«Ο γενικός κανόνας είναι να πίνουμε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις δύο τελευταίες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο» εξηγεί η Dr Rundo, η οποία είναι εξειδικευμένη στην Ιατρική Υπνου. «Πρέπει επίσης να το καταναλώνουμε με μικρές γουλιές».

Ο κανόνας των δύο ωρών

«Ο ήσυχος ύπνος έχει ζωτική σημασία για την υγεία» σημειώνει η ειδικός, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί έχει καθιερωθεί ο κανόνας να μην καταναλώνουμε νερό (ή έστω πολύ νερό) για δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

«Το να σηκωθεί ένας άνθρωπος τη νύχτα μία φορά για να πάει στην τουαλέτα δεν προκαλεί πρόβλημα, όταν γίνεται σποραδικά. Αν όμως σηκώνεται δύο ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, κάτι δεν πάει καλά. Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει τη ρουτίνα του πριν από τον ύπνο».

Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν έναν «φαύλο κύκλο» και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη ύπνου. Αυτή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Απώλεια μνήμης
  • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
  • Λοιμώξεις
  • Υπέρταση
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Αύξηση του σωματικού βάρους

Υπάρχουν, βέβαια, και προβλήματα υγείας (π.χ. προστάτης) που…Πηγήin.gr