Ξεκινά η συνταγογράφηση για γονιδιακές εξετάσεις

Υγεία


Οι ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου μαστού και ωοθηκών με μικρότερη συμμετοχή

Ενα χρόνιο αίτημα των συλλόγων ασθενών με καρκίνο ικανοποιείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβάνοντας μία κομβική εξέταση, καθώς αποτελεί οδηγό για τη διάγνωση και τη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, εφεξής ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες γυναίκες ώστε να υποβάλλονται άμεσα στις εξετάσεις αυτές, χωρίς εμπόδια. Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή οι ασθενείς με μορφές καρκίνου μαστού και ωοθηκών κληρονομικής βάσης έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν χωρίς καθυστερήσεις την ακριβή γονιδιακή εξέταση (ογκολογικοί βιοδείκτες για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2) σε ένα από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, προσκομίζοντας το παραπεμπτικό του γιατρού τους και καταβάλλοντας συμμετοχή μόλις 79 ευρώ. Στην περίπτωση δε, που απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

  •  Προσωπικός γιατρός: Έρχονται αλλαγές, πώς θα συμμετάσχουν και ιδιώτες στον θεσμό

Ομως, μέχρι πρότινος η διαδικασία αυτή είχε σημαντικά οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που απέτρεπαν αρκετές γυναίκες να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση παρά τις παροτρύνσεις των γιατρών τους. Ειδικότερα καλούνταν να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος, ύψους 700 ευρώ και έπειτα ο ΕΟΠΥΥ τούς επέστρεφε έπειτα από εβδομάδες ή ακόμη και μήνες το 85% της δαπάνης. Πλέον και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τη συνταγογράφηση θα την κάνουν οι ογκολόγοι και οι γυναικολόγοι, ενώ ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω αυτών των εξετάσεων αφορά:

1. Ολες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού.

2. Ολες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών.

3. Ολες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με…Πηγήin.gr