Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας γίνονται… μαγνήτης επενδύσεων

Τεχνολογία


Παγκοσμίως, οι συνολικές επενδύσεις σε start ups των βιοεπιστημών ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια το 2021 

Η καινοτομία αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή στην κορυφή του ελληνικού συστήματος καινοτομίας βρίσκεται ο τομέας των βιοεπιστημών και των υπηρεσιών υγείας, με 81 νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Elevate Greece. Είναι ενδεικτικό πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το 65% και 35% αντίστοιχα, των φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων που αδειοδοτούνται προέρχεται από την συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών με start ups. Πολλές από αυτές έχουν ιδρυθεί από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στην Ελλάδα ο ΣΕΒ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια με επενδυτικούς φορείς ώστε οι νέες ιδέες να μπορέσουν να… καρποφορήσουν.

«Εμείς ως ακαδημαϊκοί δεν έχουμε τη γνώση να λειτουργήσουμε ως επιχειρηματίες. Είμαστε προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη νέας γνώσης, στην έρευνα, στην επιστήμη. Η ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί είναι εστιασμένη στις επιστήμες ζωής και για εμάς τους πανεπιστημιακούς έχει σημασία ότι μπορούμε να μπούμε σε μια λογική επιχειρηματικότητας μέσω της εμπειρίας του ΣΕΒ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τη δυνατότητα να παράγει νέα γνώση η οποία μπορεί να δημιουργήσει διεθνώς καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ProGnosisBiotech από τη Λάρισα μέσα σε λίγους μήνες ανέπτυξε rapid test αντιγόνου. Η εταιρεία τεχνοβλαστός EnzyQuest, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), δραστηριοποιείται τον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας και φτιάχνει μοριακά test (PCR) με προδιαγραφές εγκεκριμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η BiopixDNATechnology, από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, αποτελεί για τον κλάδο παράδειγμα αναπτυσσόμενης εταιρείας. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες οι προσπάθειες των οποίων όχι μόνο συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην εθνική αυτονομία. Μια στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων και προσελκύουν την υψηλότερη χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό πως το 33% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται στη χώρα μας ανήκει στον κλάδο βιοεπιστημών και υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ.

«Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ώστε να ενδυναμωθεί η έρευνα που παράγεται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, για να γίνονται περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Επίσης, στους στόχους μας είναι να αναπτυχθούν ταχύτερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και να…Πηγή Skai