Οι πολλοί λόγοι που η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μια δύσκολη φάση

Οικονομία


Παρά την αναζήτηση «ενέσεων αισιοδοξίας» η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να οδεύει σε μια νέα ύφεση και συνολικά σε μια εποχή δυσκολιών

Εάν κανείς κοιτάξει την παγκόσμια δημόσια σφαίρα θα διαπιστώσει μια εναγώνια αναζήτηση για κάποια νέα που να μπορούν να εμπνεύσουν με αισιοδοξία. Από την μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού σε κάποια οικονομία μέχρι τη διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλότερες από τα επίπεδα προηγούμενων αρνητικών σεναρίων, τα παραδείγματα αναζήτησης «θετικών ειδήσεων» είναι αρκετά.

Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Αυτό έχει να κάνει με το συνδυασμό ανάμεσα σε μια σειρά από δομικές τάσεις που διαπερνούν αυτή τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Η πιο οδυνηρή διαπίστωση είναι ότι πλέον κανείς δεν πιστεύει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που σύντομα θα αντιστραφεί. Αυτή ήταν η αντίδραση όταν πρωτοξεκίνησε η ανοδική τάση του πληθωρισμού, τότε που πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν απλώς το προσωρινό αποτέλεσμα του τρόπου που «άνοιγαν» ξανά οι οικονομίες ύστερα από την περίοδο των λοκντάουν, υπήρχε μια απότομη αύξηση της ζήτησης, η προσφορά δεν μπορούσε άμεσα να ανταποκριθεί και το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των τιμών.

Τώρα αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια πιο δομική διάσταση στον πληθωρισμό, που κυρίως έχει να κάνει με την προσφορά, τα προβλήματα στην οργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλά περιθώρια λειτουργικών κερδών μέσα από συνεχείς αυξήσεις των τιμών.

Όμως, ο πληθωρισμός δημιουργεί πλήθος προβλήματα και αποτελεί και παράγοντα που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, καθώς λειτουργεί και ως μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ιδίως στην Ευρώπη ήδη η «κρίση του κόστους ζωής» αποτελεί σημαντική παράμετρο κοινωνικής δυσαρέσκειας και συχνά πολιτικής κρίσης.

Η άνοδος των επιτοκίων

Μια βασική παρενέργεια του υψηλού πληθωρισμού είναι ότι πιέζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μια αντιπληθωριστική πολιτική και αυτό κατεξοχήν σημαίνει, μια πολιτική υψηλότερων επιτοκίων.

Αυτό…Πηγήin.gr