Οι χρήστες φεύγουν από το Twitter και πηγαίνουν στο Mastodon

Τεχνολογία


Το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι έχει πλέον πάνω από 655.000 χρήστες, με περισσότερους από 230.000 να έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα!

Μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ, ορισμένοι χρήστες αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες. Ένας από τους μεγαλύτερους «κερδισμένους» ήταν το Mastodon. Αλλά τι είναι αυτό;

Το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι έχει πλέον πάνω από 655.000 χρήστες, με περισσότερους από 230.000 να έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα! 

Σαν πρώτη εικόνα το Mastodon μοιάζει με το . Πιο συγκεκριμένα,  οι χρήστες λογαριασμών γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται «toots»), στις οποίες μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να τις αναδημοσιεύσουν, ενώ μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον.

Στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά… Η πλατφόρμα είναι έξι ετών, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτοφανής και δυσκολεύεται υπό το βάρος των νέων μελών της.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για να βρείτε τον δρόμο σας

  • Τι είναι όλοι αυτοί οι διακομιστές (servers);

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εγγραφείτε είναι να επιλέξετε έναν διακομιστή. Είναι θεματικοί -πολλοί ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον- όπως Ηνωμένο Βασίλειο, κοινωνικά, τεχνολογία, παιχνίδια και ούτω καθεξής. Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιον από αυτούς βρίσκεστε, επειδή έτσι κι αλλιώς θα μπορείτε να ακολουθείτε τους χρήστες σε όλους τους άλλους, αλλά σας δίνει μια αρχική κοινότητα, που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Ορισμένες από τις δημοφιλείς -όπως η κοινωνική και η βρετανική- λειτουργούν επί του παρόντος πολύ αργά λόγω της ζήτησης. Ο Ryan Wild, ο οποίος διαχειρίζεται τον διακομιστή MastodonApp.UK, μέσω της εταιρείας του Superior Networks, δήλωσε στο BBC ότι είχε πάνω από 6.000 νέους χρήστες μέσα σε 24 ώρες και αναγκάστηκε να διακόψει την εγγραφή.

  • Πώς βρίσκεις κόσμο;

Ο server που επιλέγετε γίνεται μέρος του user name (όνομα χρήστη) σας, για παράδειγμα ένα τυχαίο ψευδώνυμο zsk στο με διακομιστή Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει το όνομα χρήστη @zsk@mastodonapp.uk. Και αυτή θα είναι η διεύθυνσή του εκεί. Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα ενός ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του. Σε αντίθεση με το , το Mastodon δεν προτείνει followers, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε hashtags.

  • Γιατί υπάρχουν οι διακομιστές εκεί;
     

Το Mastodon δεν είναι μία πλατφόρμα. Δεν είναι ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι είστε έρμαιο των διαθέσεων του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή σας,…Πηγή Skai