Οι S-300 και το «λοκάρισμα» των οκτώ τουρκικών F-16

Πολιτική


Τι έγινε με τους Τούρκους πιλότους

Σήκωσε κουρνιαχτό βαρύ η «σύμμαχος» Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες με τους ελληνικούς S-300, τους αγορασμένους από την Κύπρο το 1998 και μεταφερθέντες στην Ελλάδα με σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αυτών ακόμα των άσπονδων γειτόνων μας.

Είχαν προηγηθεί κάποιες απόπειρες κατόπτευσης της Κρήτης με drones, αλλά ο μέγας πανικός της τουρκικής αεροπορίας προέκυψε από το μαζικό «λοκάρισμα», από τον μαζικό εγκλωβισμό δηλαδή στα σκόπευτρα των ελληνικών μαχητικών, οκτώ τουρκικών F-16, στη διάρκεια παράνομων υπερπτήσεών τους πάνω από το Αιγαίο.

Το γεγονός ήταν σοκαριστικό για τους τούρκους πιλότους, επειδή δεν τους είχε ξανασυμβεί ταυτόχρονα, σε τέτοια έκταση, και δεν είχαν την εξήγηση. Θεώρησαν λοιπόν ότι επρόκειτο για επίγειο «λοκάρισμα», από επίγεια συστήματα αεράμυνας, και έτσι μπήκαν στη διαδικασία ενοχοποίησης των ελληνικών πια S-300, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους πρόσφατες προμήθειες ρωσικών αμυντικών συστημάτων αεράμυνας και να κάμψουν τις οξύτατες αντιδράσεις των Αμερικανών.

Η αλήθεια όμως είναι, όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές, ότι το κλείδωμα των τουρκικών μαχητικών προέκυψε από τα προηγμένα συστήματα των αναβαθμισμένων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών. Το σοκ για τους τούρκους πιλότους ήταν μεγάλο γιατί ένιωθαν μαζικά εγκλωβισμένοι, σε κόκπιτ εφιαλτικά κουδουνίζοντα, χωρίς αξιόπιστα αντίμετρα αποφυγής και παραπλάνησης. Γνώριζαν ότι σε περίπτωση πραγματικής μάχης δεν θα είχαν οδό διαφυγής και θα έπεφταν και οι οκτώ!

Αυτό συνέβη στις 23 Αυγούστου. Επειδή λοιπόν ήταν απρόσμενο και δεν είχαν την εξήγηση, επινόησαν τους S-300, σηκώνοντας μάλιστα σημαία ευκαιρίας. Η οποία και αυτή κατέπεσε όταν από τους αποδέκτες του σήματος, δηλαδή από τους Αμερικανούς, δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι δεν συσχετίζονται οι ελληνικοί S-300 με τους προσφάτως αποκτηθέντες, σε άλλη συγκυρία και σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, από την Τουρκία.

Στο ΝΑΤΟ η Άγκυρα για τους ελληνικούς S-300

Ωστόσο πλέον ξέρουν τι μπορεί να τους συμβεί εάν αποπειραθούν οτιδήποτε. Η δυνατότητα αποτροπής επιδείχθηκε κατά τρόπο μη αμφισβητήσιμο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οσο για το εδώ εγκατεστημένο πυραυλικό ρωσικό αμυντικό σύστημα, oι…Πηγήin.gr