Ομολόγησαν τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία οι δράστες

Κόσμος


Μετά την αλλαγή της στάσης των δύο κατηγορουμένων και την παραδοχή της ενοχής τους σε αντάλλαγμα για την επιείκεια του δικαστηρίου οι δικαστές αποσύρθηκαν και πλέον όλοι αναμένουν την καταδικαστική απόφαση

Την ενοχή τους για τη δολοφονία της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, ομολόγησαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τα δύο αδέρφια που δικάζονταν ως φυσικοί αυτουργοί, Τζορτζ Ντιτζόρτζιο και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο.

«Δηλώνουν ένοχοι», είπε ο δικηγόρος τους Σάιμον Μικάλεφ Σταρφέις. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρχικά δηλώσει «αθώοι» στην κατηγορία ότι κατασκεύασαν, τοποθέτησαν και πυροδότησαν τη βόμβα που σκότωσε τη δημοσιογράφο. Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου εξερράγη όταν το έβαλε μπροστά έξω από το σπίτι της, στις 16 Οκτωβρίου 2017. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού και η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα συντρίμμια του αυτοκινήτου εκτινάχτηκαν πάνω από έναν τοίχο, καταλήγοντας σε ένα χωράφι. Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της είχε αναρτήσει το ακόλουθο μήνυμα: «Υπάρχουν διεφθαρμένοι παντού. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Μετά την αλλαγή της στάσης των δύο κατηγορουμένων και την παραδοχή της ενοχής τους σε αντάλλαγμα για την επιείκεια του δικαστηρίου οι δικαστές αποσύρθηκαν και πλέον όλοι αναμένουν την καταδικαστική απόφαση.

Ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, ο ένας από τους τρεις γιους της δημοσιογράφου, χαιρέτισε τη δήλωση ενοχής, χαρακτηρίζοντάς την «αχτίδα φωτός ανάμεσα στα σύννεφα». Ο θάνατος της 53χρονης δημοσιογράφου, συγκλόνισε τη μικρότερη χώρα της ΕΕ και προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο αντεισαγγελέας Φίλιπ Γκαλέα Φαρούτζια ζήτησε από τους εννέα ενόρκους να παραμείνουν αμερόληπτοι. «Ό,τι και αν πιστεύετε, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την απόφασή σας», τόνισε.

Στη δίκη είναι παρόντες πολλοί εκπρόσωποι ενώσεων για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, όπως των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.

Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απέφυγε τη δίκη αφού προηγουμένως δήλωσε ένοχος και εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 15 ετών. Για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου διώκεται και ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ, που φαίνεται ότι είναι αυτός που πλήρωσε το συμβόλαιο θανάτου, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η δίκη του.

Ο θάνατος της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και οδήγησε στην παραίτηση, τον Ιανουάριο του 2020, του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να καλύψει τους φίλους και πολιτικούς συμμάχους του που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν το 2021, το κράτος φέρει ένα μέρος της ευθύνης για τη δολοφονία της δημοσιογράφου,…Πηγή Skai