ΟΤ Forum: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Υγεία


Οι νέες δράσεις του υπουργείου Υγείας, ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και η ψηφιοποίηση της υγείας.

Άμεση επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, αλλά και περαιτέρω επέκταση από τον Σεπτέμβριο στον έλεγχο για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπέρταση, τα αυξημένα λιπίδια και ο σακχαρώδης διαβήτης, προγραμματίζεται από το υπουργείο Υγείας.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, στο πλαίσιο συζήτησης για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υπηρεσία της Υγεία, στο 2o Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Στο πάνελ συμμετείχαν ο καθηγητής Χειρουργικής Τραύματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard Γιώργος Βέλμαχος και ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο καθηγητής Χειρουργικής Νίκος Αρκαδόπουλος.

Ο κ. Σιάσος εξήγησε ότι, όπως συμβαίνει τώρα που οι γυναίκες 50-69 ετών με ένα μήνυμα στο κινητό δέχονται ειδοποίηση για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, αντίστοιχα, οι επόμενες εξετάσεις που θα κληθεί ο πληθυσμός για έλεγχο, θα αφορούν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου και τραχήλου μήτρας. Αντίστοιχα, οριζόντια, για όλο τον πληθυσμό της κατάλληλης ηλικίας θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο πρόγραμμα μαζικού προληπτικού ελέγχου για καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, υπερλιπιδιαιμία και διαβήτη.

Ψηφιακός ιατρικός φάκελος

«Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στη ψηφιακή μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας. Από ουραγοί γίναμε πρωτοπόροι!» δήλωσε ο κ. Σιάσος.

Προανήγγειλε δε ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας από το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης θα εφαρμοστεί από το 2023.

Η εφαρμογή του ψηφιακού ιατρικού φακέλου, είπε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θα επιτρέψει τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, βεβαιώσεις και νοσηλείες από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή.

Θα λυθεί έτσι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς όταν μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οπότε ο αρχικός ιατρικός φάκελος δεν είναι πια προσβάσιμος και οι εξετάσεις πρέπει να…Πηγήin.gr