ΟΤ FORUM – Κώστας Φραγκογιάννης: Από το e-Astypalea στα GR-eco islands

Οικονομία


Οι 4 πυλώνες και η επένδυση στο «ελληνικό μυαλό»

Για το φιλόδοξο project e-Astypalea, τον λόγο για τον οποίον επελέγη το συγκεκριμένο νησί, τα νησιά που θα ακολουθήσουν αλλά και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας και τις ελληνικές startups, μίλησε στο δεύτερο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου,, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Φάρος

«Όπως κάνουμε συνήθως σε όλα τα έργα, δίνουμε έναν κωδικό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για την Αστυπάλαια ο κωδικός ήταν «Lighthouse» (Φάρος). Και επεσήμανε ότι ο κωδικός «φάρος» δόθηκε όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα νησί, αλλά και γιατί αποτελεί παράδειγμα για άλλα νησιά, αλλά και αντίστοιχα projects σε άλλες γειτονιές του πλανήτη.

ΟΤ FORUM – Φαρμάκης: Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη

Η επιλογή του νησιού

Αναφερόμενος στη επιλογή της Αστυπάλαιας, είπε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Volkswagen «ψάχναμε έναν χώρο όπου οι δυνατότητες καταμέτρησης της επιτυχίας δεν θα ήταν δύσκολη υπόθεση.

Εξήγησε δε, ότι η επιλογή ενός μεγαλύτερου τόπου θα αύξανε σημαντικά το κόστος: «Θέλαμε ένα νησί που θα έχει τα βασικά της κοινωνίας: εκκλησία, σχολεία, νέα παιδιά και ηλικιωμένους, τουρισμό. Να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ζωής μας» .

Οι 4 πυλώνες

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι το project αυτό εξελίσσεται σε τέσσερις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην παραγωγή ενέργειας. Διευκρίνισε ότι η Αστυπάλαια δεν είναι διασυνδεδεμένη με το εθνικό δίκτυο και ως εκ τούτου χρησιμοποιούσε 4 ντιζελογεννήτριες: «Στόχος ήταν να βάλουμε ένα υβριδικό σύστημα ενέργειας» υπογράμμισε τονίζοντας ότι συνδυάστηκε η ηλιακά με την αιολική ενέργεια.

Ο δεύτερο πυλώνας αφορά στην κατάργηση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχουν τοποθετηθεί σταθμοί φόρτισης σε όλο το νησί΄, τα δημόσια αυτοκίνητα (ακόμα και το ασθενοφόρο) είναι ηλεκτρικά ενώ έχουν δοθεί γενναία κίνητρα σε επιχειρήσεις όπως αυτές ενοικιάσεων οχημάτων για την αντικατάσταση του στόλους τους.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις συγκοινωνίες αλά καρτ: Με τη χρήση μιας εφαρμογής θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να καλεί ένα ηλεκτρικό βανάκι και να μεταβαίνει στο σημείο που επιθυμεί.

Ο τέταρτος πυλώνας…Πηγήin.gr