ΟΤ FORUM – Μιναρίκοβα: Από το Web 2 στα αποκεντρωμένα συστήματα

Οικονομία


Τα νέα εργαλεία για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας

Για την τεχνολογία blockchain, τα νέα εργαλεία για την ασφαλή μεταφορά αρχείων και για την κρυπτογράφηση μίλησε μεταξύ άλλων στο OT Forum, η Μαρία Μιναρίκοβα, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας Fetch.ai,

Η εταιρεία αυτή που έχει ως βάση το Κέμπριτζ, αλλά δραστηριοποιείται επίσης σε Γερμανία και ΗΠΑ, ειδικεύεται στη δημιουργία νέων δικτύων blockchain, τα οποία συνδυάζουν τη μηχανική μάθηση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε επίσης -OT FORUM 2 – Ernst Ekkehard: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Η νέα πλατφόρμα

Η κ. Μιναρίκοβα περιέγραψε την δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, μιας νέας πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει τον διαμερισμό των πληροφοριών και αρχείων μέσω ίντερνετ με ασφαλή τρόπο. Η πλατφόρμα που διατίθεται δωρεάν επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί που πάνε τα αρχεία, αυτά και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ θα μπορούν να ανακαλούν την πρόσβαση ορισμένων ανθρώπων σε αυτά τα αρχεία.

Η κ. Μιναρίκοβα αναφέρθηκε σε νέα εργαλεία που συνδυάζουν την τεχνολογία blockchain και την κρυπτογράφηση, δημιουργώντας ένα νέο πιο ασφαλές αποκεντρωμένο περιβάλλον.

Εξήγησε μάλιστα, ότι τα με τα νέα αυτά εργαλεία χτίζονται αποκεντρωμένα συστήματα, κι έτσι τα στοιχεία, τις πληροφορίες ή τα αρχεία που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου δεν θα ελέγχονται από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή.

Αποκεντρωμένα δίκτυα

«Έξω υπάρχουν πλατφόρμες, οι οποίες συγκεντρώνουν στοιχεία για εμάς προς δικό τους όφελος» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με τη νέα τεχνολογία ουσιαστικά «ανακτούμε τον έλεγχο των δικών μας δεδομένων».

«Αποκτούμε καλύτερη κατανόηση για το πού έχουν διαχυθεί αυτά τα δεδομένα και τα μετατρέπουμε σε χρήμα και αξία. Στόχος είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο και την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το Catena-X

Η κ. Μιρανίκοβα έφερε ως παράδειγμα αυτών των νέων εργαλείων το consortium Catena-X.

Το Catena-X είναι το πρώτο ολοκληρωμένο, συνεργατικό, ανοιχτό οικοσύστημα δεδομένων για την αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος. Συνδέει ευκολότερα όλους τους παίκτες με αλυσίδες αξίας από άκρο σε άκρο και είναι πιο ασφαλής και πιο ανεξάρτητη από ποτέ.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν…Πηγήin.gr