ΟΤ FORUM – Φαρμάκης: Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη

Οικονομία


Ενέργεια, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε, μιλώντας στο ΟΤ Forum Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναφερόμενος στο μεγάλο project του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι και των ενεργειακών κοινοτήτων, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο σε όλη την Ευρώπη που θα ωφελήσει άμεσα 140 χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες και εμμέσως σχεδόν 300.000 κατοίκους της Περιφέρειας.

Φαρμάκης στο OT Forum: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας metaβαίνει στο μέλλον

«Η κρίση μας δικαίωσε»

«Η ενεργειακή κρίση ήρθε και μας δικαίωσε» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στη «στροφή» στην Πράσινη Ενέργεια.

«Το 2030 η Δυτική Ελλάδα θα είναι απεξαρτημένη από το ενεργειακό πρόβλημα», σημείωσε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει «μαγικό κουμπί ή μαγικό ραβδί» όμως «πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» καθώς «βαδίζουμε νομοτελειακά προς την εξέλιξη». Στόχος είναι να είμαστε οι πρώτοι στο πρόγραμμα «περιφέρεια 4.0», είπε.

Οι «έξυπνοι» Δήμοι στο ΟΤ Forum: Το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα κερδηθεί με τη στήριξη των πολιτών

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν» λόγω της αύξησης των κονδυλίων από τα 430 στα 640 εκατομμύρια ευρώ.

«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πραγματικές υποδομές και έργα», σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε 1 ευρώ δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές επιστρέφει στην οικονομία 1,8 ευρώ (ο λεγόμενος αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής).

«Καταφέραμε να εντάξουμε έργα υποδομής ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι την περίοδο της πανδημίας 190 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε στήριξη επιχειρήσεων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η φυγή των νέων

Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια να σταματήσει η φυγή των νέων από την περιφέρεια, προειδοποίησε ότι «ο τόπος αργοσβήνει».

«Την τελευταία δεκαετία είχαμε πτώση του πληθυσμού 7-10%. Πρόκειται για πραγματική αιμορραγία», σημείωσε, τονίζοντας ότι η τάση αυτή…Πηγήin.gr