ΟΤ FORUM 2 – Μάριο Νάβα: Μεγαλύτερη μαρτυρία προόδου, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία

Οικονομία


Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η πανδημία, ο πόλεμος και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου

Ως τη μεγαλύτερη απτή απόδειξη της προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα. «Αυτό (σ.σ., η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία) κατέστη δυνατό λόγω των μικρών βημάτων που πραγματοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Ο κ. Νάβα χαρακτήρισε της μεταρρυθμίσεις «θεμελιώδεις» για μια δικαιότερη κοινωνία, ζητώντας να κατανοήσουμε ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες.

«Αυτός είναι ο ρόλος μας», είπε, τονίζοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ είναι «μία από τις λίγες διευθύνσεις που προσφέρουν γνώση, τεχνογνωσία και πλατφόρμες συνεργασίας».

ΟΤ FORUM 2- Σοφία Ζαχαράκη: Εντός 2 εβδομάδων ανοίγει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Έκτακτες καταστάσεις

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέφερε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν αυτή που φανταζόμασταν».

Σημείωσε ότι η Κομισιόν στις αρχές του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν φανταζόταν ούτε την covid-19 ούτε φυσικά, δυο χρόνια αργότερα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας διετίες έδειξαν ότι η δημόσια διοίκηση έπρεπε να περάσει από τις συνηθισμένες διαδικασίες σε έκτακτες καταστάσεις. «Εκεί ήρθε η δική μας υποστήριξη», είπε.

Φέρνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μάριο Νάβα σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε πολλές συνέπειες, με μεγαλύτερες ίσως την ενεργειακή κρίση και την μετανάστευση.

Η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ρώτησε τα κράτη-μέλη αν χρειάζονται υποστήριξη αφενός για να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου για να αντιμετωπίσουν την τεράστια προσφυγική κρίση με τα μεγάλα ρεύματα ανθρώπων από την Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών από την Ουκρανία εκ των οποίων, όπως εξήγησε, πολλοί είχαν υψηλό εκπαιδευτικό…Πηγήin.gr