ΟΤ FORUM – Chris Fabian: Πρόσβαση σε υπολογιστή σημαίνει πρόσβαση στη μόρφωση

Οικονομία


Ο συνιδρυτής του προγράμματος Giga τόνισε ότι ψηφιακά χάσματα υπάρχουν τόσο ανάμεσα σε χώρες αλλά και εντός μίας χώρας, μεταξύ διαφορετικών περιοχών

O Chris Fabian συνιδρυτής του προγράμματος Giga της UNICEF ανέλυσε τη σημασία τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν καλύτερη μόρφωση και συνθήκες διαβίωσης μέσω της πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και στο Διαδίκτυο.

Με στόχο να μην υπάρχει παιδί χωρίς πρόσβαση σε ίντερνετ, υπολογιστή ή ταμπλέτα, ο Chris Fabian ξεκαθάρισε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά δημόσια αγαθά καθώς αυτά αποτελούν το κρίσιμο εφόδιο για να μπορέσει ένας άνθρωπος να αναπτυχθεί. Τόνισε δε ότι ψηφιακά χάσματα υπάρχουν τόσο ανάμεσα σε χώρες αλλά και εντός μίας χώρας μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Διαβάστε ακόμα: Ανδριόπουλος: Η μόνιμη κατοικία «σώζει» το κέντρο της Αθήνας

Στη συνέχεια ο συνιδρυτής του Giga αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της προσπάθειας που έγινε στη Βραζιλία, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη που απεικόνιζε την ευκολία πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη χώρα της νότιας Αμερικής, με τις κόκκινες κουκίδες να κυριαρχούν στις περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο. «Αυτό θέλουμε να σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι σε ορισμένες από τις περιοχές του Αμαζονίου η πρόσβαση ήταν πρακτικά μηδενική.

Υπενθύμισε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος παίζει το θέμα του κόστους των δεδομένων και για το λόγο αυτό μέσω του προγράμματος Giga επιχειρείται οι κυβερνήσεις να έχουν χαμηλό κόστος πρόσβασης στα δεδομένα που θα πρέπει να διοχετευθούν προς τις διάφορες κοινότητες.

Δυνατότητες επέκτασης

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πρόθεση η συνδεσιμότητα να διατηρηθεί και μετά τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, ο Chris Fabian απάντησε ότι άπαντες κατανοούν τη σημασία της συνδεσιμότητας, «με την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις, όλοι κατάλαβαν το νόημα», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πανδημίας γιατί διαφορετικά θα διακοπεί η πρόσβαση στην ψηφιακή οικονομία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: Φαρμάκης στο OT Forum: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας metaβαίνει στο μέλλον

Για το αν το πρόγραμμα Giga θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, είπε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι…Πηγήin.gr