ΟΤ FORUM – Cloud και έξυπνα δίκτυα: Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό – Τι ισχύει με το 5G

Οικονομία


Οι Θωμάς Καραγιάννης και Bozidar Radunovic, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, ανέλυσαν την έννοια των έξυπνων δικτύων, του Cloud και της τεχνολογίας 5G

Ο κ. Θωμάς Καραγιάννης είναι ανώτερος ερευνητής στην Oμάδα Συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών της ερευνητικής ομάδας της Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, ενώ ο κ. Bozidar Radunovic είναι Principal Researcher του Azure for Operators Research, επίσης στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

Οι δύο ερευνητές επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις για έννοιες όπως Cloud, έξυπνα δίκτυα και 5G και πώς αυτές βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκης ενεργειακά

Καταρχήν, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι ο όρος Cloud χρησιμοποιείται αφηρημένα για να περιγράψει συνολικά τα διασυνδεδεμένα δίκτυα και προέκυψε απλά γιατί το αρχικό σύμβολο των δικτύων ήταν ένα… σύννεφο.

Όπως είπε ο ανώτερος ερευνητής στο Κέιμπριτζ, «ουσιαστικά το cloud είναι η διασύνδεση των επιμέρους δικτύων σε ένα σύνολο» και ότι «σήμερα υπάρχουν τεράστια δίκτυα εκατοντάδων χιλιάδων servers που είναι συνδεδεμένοι» και που σκοπός της ύπαρξής τους είναι να εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες. Πρόκειται για «τεράστια υπολογιστική δύναμη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: «Η έξυπνη πόλη δεν είναι η ψηφιακή πόλη»

Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε το Cloud σαν ένα δημόσιο αγαθό». «Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο ή μία εφαρμογή, χρησιμοποιούμε το Cloud» είπε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «μέρος της πραγματικότητάς μας, όπως η παροχή νερού ή ρεύματος».

Τόνισε επίσης ότι «όλες οι υπηρεσίες είναι εκεί».

Τεχνολογίες 4G και 5G

Ο κ. Radunovic μίλησε για τις διαφορές ανάμεσα στις τεχνολογίες σύνδεσης 4G και 5G σημειώνοντας ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές. Καταρχήν με το 5G σε επίπεδο της αναπαραγωγής βίντεο υπάρχει η δυνατότητα υψηλότερης ανάλυσης προβολής ή η ταυτόχρονη παρακολούθηση του ίδιου περιεχομένου από πολλούς χρήστες. Δεύτερη διαφορά είναι ότι το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες χρήσιμες εφαρμογές όπως τα αυτόνομα οχήματα που ο χρόνος αντίδρασης πρέπει να είναι μικρότερος. Τέλος, τόνισε ότι με το 5G επιτρέπεται η σύνδεση περισσότερων αισθητήρων ταυτόχρονα, κάτι…Πηγήin.gr