Ουγγαρία: Η Gazprom έκανε δεκτό το αίτημα για αύξηση της ροής φυσικού αερίου για την ενίσχυση των εθνικών αποθεμάτων

Οικονομία


Η Ρωσία κρατά μειωμένες τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με διάφορα προσχήματα, όμως τις αυξάνει ευχαρίστως προς την Ουγγαρία και μόνο

Μπορεί η στάση που έχει κρατήσει η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει εκνευρίσει επανειλημμένως την Ε.Ε., όμως η Μόσχα δεν ξεχνά τους φίλους της. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει μέσα από την πληροφορία που κυκλοφόρησε νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι αυξάνουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία αποδεχόμενοι το σχετικό αίτημα που είχε κάνει η Βουδαπέστη προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματα της για το χειμώνα.

Μέσω Turkstream και Σερβίας

Πραγματικά, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η Gazprom αύξησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream που προμηθεύει την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας.

Συγκεκριμένα η ροή θα αυξηθεί κατά 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, με στόχο να αυξήσει τα ουγγρικά αποθέματα. Μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η ροή να παραμείνει αυξημένη και τον Σεπτέμβριο.

  • Διαβάστε επίσης Ρωσία: Αγοράζει νομίσματα από Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ουγγρικά αποθέματα βρίσκονταν στα 2,84 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στα μέσα Ιουλίου, ποσότητα που θεωρείται η χαμηλότερη εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και σίγουρα ανεπαρκής για το χειμώνα.

Στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου που είχε υπογράψει πέρυσι η χώρα με την Gazprom, η Βουδαπέστη λαμβάνει κανονικά 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως μέσω του Turkstream και άλλο 1 δισ. κυβικά μέτρα μέσω έτερου αγωγού που έρχεται από την Αυστρία. Το συμβόλαιο είναι 15ετές με επιλογή παράτασης άλλων δέκα ετών.

Ουγγρικό αντάρτικο

Η Ουγγαρία που ήταν ήδη το κράτος μέλος της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό περίπου 85% έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, η Βουδαπέστη προκάλεσε και πολλαπλά εμπόδια στην επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για κυρώσεις και προς το ρωσικό πετρέλαιο.

Το επίμονο ουγγρικό «όχι» ανάγκασε την Ένωση να αμβλύνει το πακέτο των κυρώσεων που αφορούσαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και να…Πηγήin.gr