«Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς»: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα χτυπήματα της μοίρας, το Grexit

Κόσμος


Ενίοτε διαμφισβητούμενος, αλλά εμβληματική μορφή της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται σήμερα 80 χρονών και συνεχίζει απτόητος τη σταδιοδρομία του.

Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι αναγνωρίζουν τα πεπραγμένα του. «Για 50 χρόνια δίνετε το παρών στο Κοινοβούλιο, έχετε εκλεγεί σε 14 εκλογικές αναμετρήσεις, πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα», επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Μπέρμπελ Μπας, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Τα εύσημα απευθύνονται στον προκάτοχό της, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ηγετική μορφή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο οποίος την Κυριακή συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Παραμένει πολιτικά ενεργός και όλα δείχνουν ότι δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί, αλλά ούτε και να επιβάλει την παρουσία του.

«Απεχθάνομαι τους βετεράνους της πολιτικής που ανακατεύονται παντού» έλεγε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Θέλει να λέει τη γνώμη του, αλλά μόνο αν του το ζητήσουν. Κάτι που βέβαια συμβαίνει πολλές φορές, γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται πλέον ένας «elder statesman», ένας διανοούμενος της συντηρητικής παράταξης με διορατικότητα και στρατηγική σκέψη.

Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς

Εξελέγη στην Ομοσπονδιακή Βουλή για πρώτη φορά το 1972. Έχει κάνει τα πάντα: Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, διευθυντής της καγκελαρίας, πρόεδρος της CDU, υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, πρόεδρος της Βουλής. Για τους Γερμανούς η μεγάλη στιγμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμανε στις 31 Αυγούστου 1990. Την ημέρα εκείνη, ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, o Σόιμπλε συνυπέγραψε τη Συνθήκη για την Επανένωση της Γερμανίας με τον Ανατολικογερμανό ομόλογό του Γκίντερ Κράουζε. Τον Ιούνιο του 1991, η αγόρευση του Σόιμπλε στη Βουλή έπεισε και τους τελευταίους αναποφάσιστους να υπερψηφίσουν τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Βόννη στη Βερολίνο. «Εδώ δεν μιλάμε για έναν ανταγωνισμό μεταξύ δύο πόλεων», έλεγε. «Με όλον τον σεβασμό, το ζήτημα δεν είναι οι θέσεις εργασίας ή το κόστος της μετακόμισης. Εδώ μιλάμε για το μέλλον της Γερμανίας».

Πολλοί πίστευαν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γινόταν ο διάδοχος του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία. Αλλά τα χτυπήματα που δέχεται είναι σκληρά και διαδοχικά. Τον Οκτώβριο του 1990, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ένας ψυχοπαθής θα του επιτεθεί με κυνηγετικό όπλο. Οι γιατροί θα σώσουν τη ζωή του, αλλά έκτοτε παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν το βάζει κάτω, γρήγορα επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών και το 1991 ορίζεται επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Τον Νοέμβριο του 1999 αποκαλύπτονται τα «μαύρα ταμεία» του Χέλμουτ Κολ. Ο καγκελάριος αρνείται να κατονομάσει τους κρυφούς χρηματοδότες του. Δεν…Πηγή Skai