Ο πόλεμος και οι μεθοδεύσεις των λαθρεμπόρων καυσίμων

Οικονομία


Οι δολοφονίες, τα «συμβόλαια θανάτου», η αποφυγή των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι νέες κινήσεις

«Η αύξηση περίπου 80% των κερδών από το λαθρεμπόριο καυσίμων – ύστερα και από τα νέα ρεκόρ στις τιμές τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – οδηγεί στη φονική διαμάχη τουλάχιστον δύο-τριών μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που ελέγχουν τουλάχιστον 80-100 (επί συνόλου 690) πρατήρια στην Αττική και δεκάδες άλλα στην Ελλάδα. Κατά καιρούς σε συνολικές έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν καταγραφεί την κάθε φορά περίπου 150-200 πρατήρια της Αττικής με προβληματικά καύσιμα. Η δολοφονία μέσα σε μόλις 54 ημέρες στα Σκούρτα Βοιωτίας και στον Γέρακα δύο ιδιωτών με ποινικό παρελθόν που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο καυσίμων είναι ίσως ενδεικτική του εξοντωτικού πολέμου των συμφερόντων κι όπου εμπλέκονται συμμορίες εκβιαστών».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είναι από τους κύριους υπευθύνους των ερευνών των ελεγκτικών αρχών για τη νοθεία καυσίμων που προχωρούν στην ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την Περιστολή του Λαθρεμπορίου στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Στην Επιτροπή συμμετέχουν, εκτός των άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και άλλοι. Σε μια προσπάθεια με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου των Υπηρεσιών να επιτευχθεί ένα καίριο πλήγμα στις παράνομες αυτές μεθοδεύσεις που πληρώνουν εκατομμύρια έλληνες πολίτες αλλά και προκαλούν αιματοχυσία δίχως τέλος.

Τα «δρομολόγια» της νοθείας

Οπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, «την τελευταία τριετία έχουν σημειωθεί άλλες περίπου 15 επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες με στόχο πρατήρια καυσίμων ή και εμπόρους. Τα κέρδη των κυκλωμάτων ίσως υπερβαίνουν τα 350-400 εκατ. ευρώ ετησίως και στα λαθρεμπορικά δίκτυα χρησιμοποιούνται εκατοντάδες «αχυράνθρωποι», ενώ φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί ύποπτες σχέσεις με πρώην και νυν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όπως και με  άλλους κρατικούς υπαλλήλους. Φέρνουν χημικούς…Πηγήin.gr