Ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επεκτείνεται σε νέα εδάφη, καθώς η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα

Οικονομία


Ο ενεργειακός πόλεμος με τη Δύση έχει εκραγεί, μετά από εβδομάδες έντασης.

Ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έχει ξαφνικά εκραγεί, απειλώντας με μια ολοκληρωτική μάχη εξουσίας στην οποία η Δύση επιδιώκει να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το Κρεμλίνο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η απρόβλεπτη διαμάχη, στην οποία και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν μη συμβατικά όπλα οικονομικού πολέμου, δείχνει το βαθμό στον οποίο ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επεκταθεί σε νέο έδαφος, σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

 Ενέργεια: Η δυσκολία της ΕΕ να μεταρρυθμίσει μια αγορά που η ίδια δημιούργησε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δοκιμάζει την πραγματική προθυμία της Ευρώπης να δει τα φώτα να σβήνουν, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Τα «παιχνίδια» της Gazprom

Η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός μονοπωλιακός προμηθευτής φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι, κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου συντήρησης, ανακαλύφθηκε διαρροή πετρελαίου στις κύριες τουρμπίνες αερίου στους συμπιεστές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η διαρροή θα χρειαστεί απροσδιόριστο χρονικό διάστημα για να διορθωθεί, μετά από αμέτρητες άλλες – ασυνήθιστα παρατεταμένες – διακοπές για συντήρηση.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η ρωσική ανακοίνωση – που θεωρήθηκε στη Δύση ως ξεκάθαρος εκβιασμός – ήρθε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προώθησαν ένα περίπλοκο σχέδιο, το οποίο είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον Ιούνιο, για να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Στόχος είναι να τεθεί το πλαφόν ήδη από τον Δεκέμβριο, στερώντας από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μετά τον χειμώνα.

Μέχρι τώρα, η Gazprom είχε πετύχει το ευχάριστο εκείνο σημείο της φθίνουσας ευρωπαϊκής ζήτησης για ρωσική ενέργεια, που δεν οδηγούσε σε πτώση των εσόδων της, λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

«Θα πληγεί ειδικά η ελληνική ναυτιλία»

Η είδηση στην ανακοίνωση των υπουργών…Πηγήin.gr