Παγκόσμια οικονομία: Έρχονται ριζικές αλλαγές

Οικονομία


Ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεχείς οικονομικές ρυθμίσεις των τραπεζών αλλάζουν ριζικά την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός που πλέον έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως πέρα από τον πληθωρισμό, προβλέπεται μία νέα παγκόσμια ύφεση λόγω του συνδυασμού των εξελίξεων των γεωπολιτικών εντάσεων, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αύξηση των επιτοκίων.

  ΔΝΤ: Πιθανή μία παγκόσμια ύφεση το 2023

Πέρα από την στροφή του οικονομικού τροχού, ο κόσμος βιώνει κρίσιμες διαρθρωτικές και κοσμικές αλλαγές που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο κατά τον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο.

Οι τρεις νέες τάσεις που αποδεικνύουν την αλλαγή

Αλλά αντί για μια ακόμη στροφή του οικονομικού τροχού, ο κόσμος μπορεί να βιώνει σημαντικές διαρθρωτικές και κοσμικές αλλαγές που θα διαρκέσουν περισσότερο από τον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο.

Ιδιαίτερα τρεις νέες τάσεις υποδηλώνουν τον μετασχηματισμό και είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τα επόμενα χρόνια:

1) η μετάβαση από την ανεπαρκή ζήτηση στην ανεπαρκή προσφορά ως σημαντική πολυετής επιβράδυνση της ανάπτυξης,

2) το τέλος της απεριόριστης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και

3) την αυξανόμενη ευθραυστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η αλλαγή της φύσης των οικονομικών προκλήσεων

Στην ελεύθερη οικονομία οι υφέσεις και οι κρίσεις του πληθωρισμού βρίσκονται σε αέναο κύκλο, όμως τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάποτε πρωταθλητές του ελεύθερου εμπορίου, έγιναν η πιο προστατευτική προηγμένη οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξαφνικά μετατράπηκε σε κάτι που έμοιαζε με μια ταλαιπωρημένη αναπτυσσόμενη χώρα αφού ένας άτυχος μίνι προϋπολογισμός αποδυνάμωσε το νόμισμα, ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, προκάλεσε τον χαρακτηρισμό «αρνητικό ρολόι» από τους οίκους αξιολόγησης και ανάγκασε την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παραιτηθεί.

Αρχικά, αυτή η αλλαγή οδηγήθηκε από τις επιπτώσεις του COVID-19. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς μια παγκόσμια οικονομία που έχει αναγκαστεί να σταματήσει ξαφνικά. Τα εμπορευματοκιβώτια…Πηγήin.gr