Παγωτά με γεύση ελληνικού καλοκαιριού: Ροδάκινο, σύκο ή αμυγδαλωτό;

Γαστρονομία


Τα παγωτατζίδικα της πόλης κλείνουν σε κρέμες και σορμπέ εμβληματικές γεύσεις του ελληνικού καλοκαιριού.

Django: Ροδάκινα «πλυμένα στη θάλασσα»

Στους πεζόδρομους κάτω από την Ακρόπολη, κόσμος και κοσμάκης κόβει βόλτες και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι γιατί με σαράντα βαθμούς βρέθηκα να περπατάω εδώ γύρω. Το κλιματιστικό στο σπίτι, το παγωμένο καρπούζι στο ψυγείο, το νησί σε δύο εβδομάδες. Αυτοκαθησυχασμός μέχρι να στρίψω στην πιο κοντινή λύση στη γωνία. Παρέα με τέσσερις-πέντε ακόμα θερμόπληκτους, περιμένουμε έξω από το Django. Το παγωτό του Συριανού Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, φρέσκο και απόλυτα φυσικό, χωρίς συντηρητικά, σκόνες και ενισχυτικά γεύσης, με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, είναι όαση στο Κουκάκι. Τα φρουτένια σορμπέ είναι δε το φόρτε του. Πεπόνι μυρωδάτο (πάει τέλεια με ξινούτσικο παγωτό γιαούρτι), σύκο (στην εποχή του), βερίκοκο. Καμία σχέση με τα ξενέρωτα σορμπέ του συρμού, αυτά εδώ είναι γεμάτα γεύση και λόγος να σνομπάρεις τη σοκολάτα. Οι γεύσεις που θα βγάλει κάθε μέρα πάνε ανάλογα με το τι του έφεραν οι διαλεχτοί συνεργαζόμενοι παραγωγοί την προηγουμένη. Σήμερα έχει ροδάκινο. Το φτιάχνει μόνο με τέσσερα υλικά: το φρούτο με τη φλούδα του, ζάχαρη, χυμό λεμονιού και αλάτι. «Το αγαπημένο μου είναι το λευκόσαρκο, που είναι και το πιο αρωματικό. Το σορμπέ βγαίνει ροζ, καθώς η σάρκα κοντά στον πυρήνα είναι κόκκινη. Βάζω και λίγο αλάτι, για να θυμίζει τα ροδάκινα που τρώμε και που τρώγαμε μικροί στην παραλία και τα πλέναμε στη θάλασσα», λέει ο ίδιος και προτείνει συνδυασμό με μία μπάλα καπνιστό φουντούκι. «Το γήινο του κάμπου της Θεσσαλίας με τη δροσιά και την αλμύρα της θάλασσας. Μου αρέσουν πολύ οι αντιθέσεις όταν ταιριάζουν γευστικά».

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-422.20.29

Τυράκειον: Φραγκόσυκο ή αρμπαρόριζα;

Κάτι άλλα καλοκαίρια στην Τζια σκέφτονταν τα αδέρφια Μυκονιάτη όταν ετοίμαζαν το παγωτό φραγκόσυκο. Στο μαγαζί τους, ένα μικρό παγωτατζίδικο-τυροπωλείο, βρίσκεις τα προϊόντα που φτιάχνουν οι ίδιοι με γάλα από τα δικά τους ζώα που φροντίζουν οι γονείς τους πίσω στο νησί. Μοιράζουν μεταξύ τους την ποσότητα – ο ένας τυροκομεί με τη μισή και ο άλλος κάνει παγωτά με έμπνευση παιδικές αναμνήσεις: ρυζόγαλο με τη συνταγή της μαμάς, πτι μπερ, γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, αρμπαρόριζα ή ακόμα και φραγκόσυκο. «Η οικογενειακή επιχείρηση Anthea’s στην Κέα έχει βιολογικά φραγκόσυκα και έριξαν την ιδέα. Όλα γίνονται παγωτό αν το προσπαθήσεις και κάπως έτσι βγήκε αυτό το γλυκό-στυφό καλοκαιρινό σορμπέ», λέει ο Γιάννης Μυκονιάτης για την ασυνήθιστη γεύση. «Ξεκινήσαμε τα πειράματα και την πρώτη φορά που το δοκίμασα, θυμήθηκα τον παππού που μας καθάριζε τα δύσκολα αγκάθια για να φάμε τα ώριμα φρούτα».

Ερατοσθένους 71, Άγιος Δημήτριος, Τ/210-97.64.516

Το καρπούζι του Μαραμπού

Στο Παγκράτι, το απόγευμα…



Πηγή Skai