Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα

Υγεία


Βραβευμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Περιστερίου, όπου 60 δημότες με χρόνιο πόνο στο γόνατο, ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 2 σχεδόν χρόνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη το πρωτόκολλο της οποίας δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό.

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα ΒαδίΖΩ του Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη βοήθεια των δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) και το Δήμο Περιστερίου.

Το βραβευμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόγραμμα Escape pain εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Περιστερίου με την αρωγή του Αντιδημάρχου Περιστερίου Ιατρού κ. Μπεκιάρη.

Η ερευνητική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo της μεταδιδακτορικής έρευνας της Μαρίας Μουτζούρη, Επίκουρης Καθηγήτριας με επιβλέποντα καθηγητή τον κύριο Γεώργιο Γιόφτσο, Καθηγητή Φυσικοθεραπείας Α΄ Βαθμίδας στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Δήλωσαν συμμετοχή 60 δημότες με πόνο στο γόνατο, και τελικά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη 44 δημότες.

Τίτλος της έρευνας: «Η επίδραση ενός συνδυαστικού πλαισίου αισθητήριο-κινητικής άσκησης και στρατηγικών διαχείρισης χρόνιου πόνου στον πόνο, τη λειτουργικότητα και τη φυσική δραστηριότητα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Εφαρμογή του στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.»

Δημότες που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και πιθανόν να είχαν συμφωνήσει με τον ιατρό τους ότι είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία δήλωσαν συμμετοχή έπειτα από δημοσιοποίηση της έναρξης της μελέτης.

Η φυσικοθεραπευτική πράξη μέσω της εφαρμογής ασκήσεων αποτελεί μια συνηθισμένη αλλά και αποτελεσματική παρέμβαση για την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας αυτής.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με τη μορφή βάδισης σε φυσικό περιβάλλον και ασκήσεων και συμβουλευτικής για τη διαχείριση του πόνου φάνηκε να επιφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα, με λιγότερο πόνο και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χωρίς μεγάλη επιβάρυνση για τα γόνατα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις μεταπτυχιακών φοιτητών-…Πηγήin.gr