Πηλείδου: Βιώσιμο από μόνο του το κοίτασμα Κρόνος-1 για ΕΝΙ/ΤΟΤΑL

Οικονομία


Πάρα πολύ σημαντική κρίνει η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου την ανακάλυψη στο κοίτασμα Κρόνος-1, τονίζοντας ότι τίθενται στο τραπέζι μια σειρά από εναλλακτικές σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Μέχρι το 2049 θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

«Πάρα πολύ σημαντικό»

Σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος-1, η κα. Πηλείδου είπε πως η ΕΝΙ θεωρεί την ανακάλυψη 2,5 δισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου βιώσιμα από μόνα τους.

Δείτε ακόμα – Κυπριακή ΑΟΖ: Η Ιταλία έστειλε πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και τίθενται στο τραπέζι μια σειρά από εναλλακτικές σχετικά με την εκμετάλλευση αερίου.

»Επομένως αυτό που είπαμε είναι πως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε μετά τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ζευς. Αν οι ποσότητες αυξάνονται, μας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για τροφοδοσία της Κύπρο αλλά και εφοδιασμό της Ε.Ε

»Ανοίγονται προοπτικές όχι μόνο για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο αλλά και για μια πλωτή μονάδα υγροποίησης που θα μας δίνει την ευελιξία όχι μόνο να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και να έχουμε πιο φτηνές τιμές μέχρι το 2050 αλλά και να κάνουμε μια πιο ουσιαστική συμφωνία για εφοδιασμό της Ε.Ε», ανέφερε η κα Πηλείδου που μίλησε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα.

Για τον EastMεd

Αναφορικά με τον EastMεd είπε πως η κυβέρνηση έδωσε στήριξη για την επόμενη φάση του project προκειμένου να παραμείνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε και αυτό σημαίνει ότι θα εντάξει τη δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου.

Αυτό σύμφωνα με την ίδια θα μπορέσει να προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο έργο και να το καθιστά πιο υλοποιήσιμο. Ωστόσο θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

«Κάθε φορά που δεσμεύεται μια ποσότητα αερίου σε άλλες υποδομές είτε με αγωγό προς Αίγυπτο, είτε πλωτή μονάδα υγροποίησης, είτε άλλη εναλλακτική λιγοστεύουν οι διαθέσιμες ποσότητες για East med.

»Ως κράτος εμείς από μόνοι μας δεν έχουμε αρκετές ποσότητες για να είναι βιώσιμος ο EastMed επομένως θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το Ισραήλ με αρκετές ποσότητες ούτως ώστε να υλοποιηθεί», είπε η κα…Πηγήin.gr