Πιέσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων – Δείτε έρευνα

Οικονομία


Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού

Μικτή εικόνα εμφάνισαν σε μηνιαίο επίπεδο οι μετοχικές αγορές (S&P500 +4,25%, MSCIEM –2,40%) εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιθετική της στάση, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, την ώρα που η ΕΚΤ αυξάνει για πρώτη φορά το επιτόκιο κατά 50μονάδες βάσης. Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη βάρυνε η μεγαλύτερη, της αναμενόμενης, υποχώρηση των δεικτών PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες, που προαναγγέλλει ανάπτυξη), ο υψηλός πληθωρισμός, τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, καθώς και των εξελίξεων σε Μ. Βρετανία και Ιταλία, ενώ στο προσκήνιο βρέθηκαν οι ανησυχίες για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,99% και του 2ετούς παρέμεινε αμετάβλητη, στο 3,17%, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην αυξημένη πιθανότητα ύφεσης. Το δολάριο συνέχισε να διατηρεί τη θετική δυναμική του ως «ασφαλές καταφύγιο», έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, περιορίζοντας σημαντικά τις αποδόσεις των εμπορευμάτων.

Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού. Αν και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου συνεχίζει να υφίσταται, η μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, πλήττοντας τη ζήτηση, και η θετική δυναμική του δολαρίου ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τις αποδόσεις στα αγροτικά, αλλά και γενικότερα στα εμπορεύματα.

Επιπρόσθετα, για τον κλάδο των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), η αναμενόμενη απόφαση για «ξεκλείδωμα» των ουκρανικών σιτηρών και η διοχέτευσή τους στην αγορά, πιθανά να θέσουν σε πτωτική τροχιά τις τιμές τους. Η ενίσχυση των εξαγωγών της Ινδίας σε ζάχαρη, ύστερα από τον περιορισμό προηγούμενων μηνών λόγω της αυξανόμενης εγχώριας…Πηγήin.gr