Πληθωρισμός: Έρχεται ρεκόρ σχεδόν 30 ετών στην Ελλάδα

Οικονομία


Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή 8 Ιουλίου

Το ρεκόρ που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1993 αναμένεται να «σπάσει» ο πληθωρισμός τον Ιούνιο.

 Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο Δείκτης Τιμών (12% τον Ιούνιο) πιστοποιεί ότι ο «εθνικός» Δείκτης Τιμών  Καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Παρασκευή  8 Ιουλίου, θα δείχνει ακόμα υψηλότερες επιβαρύνσεις, οι οποίες μειώνουν τα εισοδήματα των πολιτών.

 Ακτινογραφία μέσα στην κρίση: κίνδυνοι και πλεονεκτήματα

Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Το πρόβλημα της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται τον Ιούνιο 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22% , Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19%, Σλοβακία 12,5%.

 Πληθωρισμός: Ο «κανόνας του 72» και πώς επηρεάζει τις καταθέσεις

Η Ισπανία είχε 10%,  Πορτογαλία 9%, Ιταλία 8,5%, Γερμανία 8,2%, Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, που είναι επίσης ρεκόρ όλων των εποχών (το προηγούμενο ήταν τον Μάιο με  8,1%).

Το πιο ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι μήνα με το μήνα στην Ελλάδα το άλμα ακρίβειας ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη (Εσθονία 2,8%, Σλοβενία 2,3% Λετονία-Λιθουανία 2,2%, Ευρωζώνη μ/ο 0,8%) ενώ σε άλλες χώρες η ακρίβεια «φρενάρει» (Γερμανία και  Ολλανδία είχαν μείωση -0,1%). Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Ελλάδας βρίσκεται 3,4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη…Πηγήin.gr