Πληρώνονται οι πρώτες 10.000 συντάξεις

Οικονομία


Εκδίδονται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και τις δηλώσεις των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης

Ξεκινούν (με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου) να καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ οι πρώτες 10.000 «συντάξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες εκδίδονται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Τον Δεκέμβριο η αύξηση του 6% για εκατομμύρια συνταξιούχους

Οι πρώτες «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου 2022. Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 57.000κύριες, ληξιπρόθεσμες, συντάξεις και από αυτές εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο οι 28.000, εκ των οποίων οι πρώτες πληρωμές ξεκινούν από σήμερα.

Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι με αυτή τη διαδικασία, δηλαδή των συντάξεων εμπιστοσύνης, υπάρχει σαφής κίνδυνος στις περιπτώσεις που έχουν χορηγηθεί χρήματα που δεν δικαιούται ο ασφαλισμένος αυτά να αναζητηθούν πίσω και εντόκως να παρακρατούνται από οποιαδήποτε μελλοντική παροχή θα έχει ο ασφαλισμένος. Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες αναμένουν αίτηση όχι από τον φορέα που έχει υποβληθεί η αίτηση αλλά από φορέα που θα έπρεπε να μεταβιβαστεί ο φάκελος μετά την απόρριψή του με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ

Παράλληλα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αναγνώριση των αιτήσεων πλασματικών χρόνων, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι αιτήσεις που έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Αμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών για να προχωρήσει και η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Επίσης χρόνοι που μέχρι σήμερα απαιτείται αλληλογραφία μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για τη βεβαίωσή τους, όπως οι περιπτώσεις που έχουν στον δημόσιο χρόνο ασφάλισης και έχουν και στο ΙΚΑ με σύμβαση με το Δημόσιο, θα αναγνωρίζονται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται διαδικασία αλληλογραφίας για να μην καθυστερεί η έκδοση της…Πηγήin.gr