Πού οφείλεται η… εκδικητική επιστροφή της γρίπης και του κρυολογήματος

Υγεία


Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη συμπεριφορά των ιών – «Ανοησία» η θεωρία που αναφέρει ως αιτία την έλλειψη έκθεση σε ιούς στη διάρκεια της πανδημίας

Μία από τις διαπιστώσεις που έκανε η επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν ότι οι περιορισμοί για την Covid-19 σχεδόν εξαφανίζουν την εξάπλωση τόσο του ιού της γρίπης, όσο και του απλού κρυολογήματος. Πράγματι, όλοι μας διαπιστώσαμε ότι με απλά μέσα, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα, καταφέραμε να μείνουμε μακριά από… ταλαιπωρίες.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική έξαρση της γρίπης και των κρυολογημάτων σε όλον τον πλανήτη. Γιατί τώρα; Συνδέεται με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ή συμβαίνει κάτι άλλο, πιο ανησυχητικό; Και τι επιφυλάσσει για τους μελλοντικούς χειμώνες;

Η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) — ένας εποχικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά που μπορεί να είναι επικίνδυνος για μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες — εξαφανίστηκαν το 2020 και στις αρχές του 2021. Τώρα, στο βόρειο ημισφαίριο, ο RSV αυξάνεται και το ποσοστό νοσηλείας για γρίπη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερο για αυτήν την εποχή του χρόνου από ό,τι ήταν από το 2010. 

«Αυτοί οι ιοί επιστρέφουν και επιστρέφουν για να… εκδικηθούν», λέει ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. «Είναι πιθανό αυτή η χρονιά να είναι η χειρότερη όλων όσον αφορά τη γρίπη».

Ο Hensley λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθυσμός «είναι πιο αφελής ανοσολογικά από αυτό που θα περιμέναμε τα περισσότερα χρόνια». Κανονικά, τα παιδιά μολύνονται από τα δεύτερα γενέθλιά τους. Τώρα, «θα καταλήξετε να έχετε παιδιά τριών, τεσσάρων ετών αυτή τη στιγμή που δεν έχουν δει ποτέ RSV».

Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, το πρόβλημα είναι η μείωση της ανοσίας. Ελλείψει έκθεσης σε ιό, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται. Σε ένα τυπικό έτος, «μπορεί να εκτεθούμε σε ένα μικρό κομμάτι του ιού και το σώμα σας να τον καταπολεμήσει», λέει ο John Tregoning, ένας ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Αλλά «αυτό το είδος ασυμπτωματικής ενίσχυσης ίσως να μην έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια».

Έναν χρόνο μετά την άρση των περιορισμών

Αλλά οι περιορισμοί για τον COVID-19 άρχισαν να αίρονται πέρυσι. Γιατί λοιπόν το κύμα ξεκινά μόλις τώρα; Ο Hensley ανησυχούσε ότι η γρίπη και ο RSV θα ανακάμψουν πέρυσι. Αλλά η εποχή της γρίπης συνολικά ήταν ήπια στο βόρειο ημισφαίριο. Και παρόλο που οι λοιμώξεις από RSV πράγματι αυξήθηκαν, η κορύφωση ήταν χαμηλότερη από ό,τι στα προ-πανδημικά χρόνια και ήρθε το καλοκαίρι του 2021 – περίεργη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να έχει βοηθήσει να μετριαστεί η εξάπλωση του ιού. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν ρόλο στη μετάδοση του ιού και αυτή η αιχμή «δεν…Πηγή Skai