Πρέσβης Κίνας στην Αθήνα: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να γίνεται σεβαστή

Πολιτική


«Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας πλευράς»

Μήνυμα στην Τουρκία ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να γίνεται σεβαστή» και ότι «η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας πλευράς» έστειλε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα από την ΕΡΤ, σε συνέντευξη τύπου, για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κινέζος πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά:

«Είναι πάγια θέση της Κίνας ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προασπίζεται. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας πλευράς. Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

 Τουρκικό αλιευτικό έπεσε σε νάρκη

«Η Ταϊβάν είναι η Ταϊβάν της Κίνας»

Ο κινέζος διπλωμάτης ρωτήθηκε και για την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα στην Ταϊβάν και απάντησε ότι «η Ταϊβάν είναι η Ταϊβάν της Κίνας. Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι υπόθεση των Κινέζων. είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί από τους Κινέζους. Η ειρηνική επανένωση και το «Μία χώρα, δύο συστήματα» είναι οι βασικές μας αρχές και η καλύτερη προσέγγιση για την πραγματοποίηση της εθνικής επανένωσης. Προέρχεται από τη σοφία του κινεζικού πολιτισμού και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική επανένωση με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε ότι θα αποκηρύξουμε τη χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Πρέπει να αποτρέψουμε μια πυρηνική κρίση»

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κινέζος πρέσβης υποστήριξε ότι «η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και έχει δεσμευτεί από τότε να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, διαδραματίζοντας εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης….Πηγήin.gr