Προς έγκριση από την Ε.Ε. νέο φάρμακο για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Υγεία


Φάρμακο με νέο μηχανισμό δράσης δίνει ελπίδες στους ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν δυσανεξία στις υπάρχουσες θεραπείες

Θετική γνωμοδότηση σε ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία ενηλίκων με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, έδωσε η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει έναν καινούριο μηχανισμό δράσης και αφορά ασθενείς που εμφανίζουν αντίσταση ή δυσανεξία στις υπάρχουσες θεραπείες με αναστολείς της τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙ). Ήδη το φάρμακο έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ μετά τη θετική γνωμοδότηση της CHMP, η Κομισιόν θα εκδώσει την τελική της απόφαση τους επόμενους μήνες.

Το asciminib δρα στοχεύοντας ειδικά τον μυριστοϋλικό θύλακα της ABL (γνωστός και ως αναστολέας STAMP) και πετυχαίνει μείζονα μοριακή ανταπόκριση σε διάρκεια διετίας, διπλάσια από την υπάρχουσα με bosutinib (25,5% έναντι 13,2%)στις 24 εβδομάδες, ενώ το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο (5,8% έναντι 21,1%).

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι διαγνώσκονται με χρόνια μυελογενή λευχαιμία στην Ευρώπη. Από αυτούς, σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία που είχαν ήδη λάβει δύο θεραπείες με ΤΚΙ, περίπου το 55% ανέφερε δυσανεξία σε προηγούμενη θεραπεία, ενώ συγκεντρωτική ανάλυση σε ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία δεύτερης γραμμής έδειξε ότι μέχρι και το 70% των ασθενών δεν καταφέρνει να επιτύχει μείζονα μοριακή ανταπόκριση (MMR) σε διάστημα δύο ετών.

«Παρόλο που οι θεραπείες για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία έχουν εξελιχθεί την τελευταία 20ετία, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες και αντίσταση στη θεραπεία. Η έκβαση αυτή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, ενώ αντιμετωπίζουν κίνδυνο για εξέλιξη της νόσου ή ακόμη και θάνατο», επισημαίνει ο επικεφαλής του Τμήματος Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ιένας στη Γερμανία δρ Αντρέας Χόχχαους,, συμπληρώνοντας πως «εφόσον το φάρμακο εγκριθεί, ο νέος μηχανισμός δράσης του asciminib θα μας δώσει άλλη μία επιλογή για…Πηγήin.gr