Προϋπολογισμός: Πάνω από τον στόχο κατά 4,2 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο

Οικονομία


Μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ ενεργεαικών προϊότνων

Αυξημένα κατά 4,2 δισ. ή 16,3% σε σχέση με τον στόχο εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο 7μηνο, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται: στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων είναι μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ, δείγμα της πτώσης της κατανάλωσης, καθότι οι πολίτες φαίνεται ότι έκαναν περικοπές στα καύσιμα.

  • Διαβάστε επίσης Ακρίβεια: Αυξήσεις «φωτιά» στα σούπερ μάρκετ

Πρωτογενές έλλειμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.585 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.180 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 12.515 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.161 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.808 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.063 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.703 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4.803 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του επταμήνου ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά τον μήνα Ιούλιο: (α) από την είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFA’s, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2022 και (β) από την υπέρβαση κατά 636 εκατ….Πηγήin.gr