Πρόωρες εκλογές: Προς κάλπες το Σεπτέμβριο – Η συζήτηση για τρεις εκλογικές μάχες και τις κυβερνητικές συνεργασίες

Πολιτική


Οι τρεις Κυριακές 11, 18 και 25 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις η 20η Αυγούστου

Με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει να σταθμίσει τα πολιτικά δεδομένα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου για να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών όλη η δημόσια συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από την πιθανή ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αλλά για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες.

Κερδίζει έδαφος ο Σεπτέμβρης

Αν το αμέσως προηγούμενο διάστημα η 2α Οκτωβρίου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο σενάριο, πλέον φαίνεται να κερδίζουν έδαφος για να στηθούν πρόωρες κάλπες όχι μόνο η 25η Σεπτεμβρίου αλλά ακόμα και η 18η Σεπτεμβρίου και τούτο διότι αφενός υπάρχει συνταγματικά ο προβλεπόμενος χρόνος για τη διεξαγωγή τους αν προκηρυχτούν αμέσως μετά το 15Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης Ασκήσεις ισορροπίας εν μέσω εκλογολογίας

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες που θα γίνουν με απλή αναλογική, ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου δεν θέλει η διαδικασία των εκλογών να «τραβήξει» τόσο ώστε για να προκύψει κυβέρνηση να πρέπει να πλησιάσουμε προς το χειμώνα.

Υπ’ αυτή την έννοια οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο για τις πρόωρες εκλογές θέλουν την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις και κατ’ επέκταση φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών τις οποίες τοποθετεί σε μια από τις Κυριακές 11, 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Επιδίωξη για κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές

Με βάση όλα αυτά πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για τις συνεργασίες κυρίως ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής της για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών.

Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο Γιάννης Οικονόμου όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του που άφηνε…Πηγήin.gr